Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 14:04

„Kod arke u osam“ napunilo gledalište

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREMIJERA DJEČJE PREDSTAVE ZA CIJELU OBITELJ U POŽEŠKOM KAZALIŠTU  -

 POŽEGA – Vječno pitanje tko je Bog i imali li Boga jer ga još nitko nije vidio, zaplet je koji su si postavila tri pingvina u žučnoj raspravi na ledenom otoku. Njihovu raspravu prekida golub pismonoša sa vrlo važnom porukom i dvije ulaznice za Noinu arku. Problem nastaje kada shvate da ih ima tri, a samo dvije ulaznice, no oni to rješavaju velikim putnim kovčegom u koji se smješta jedan od pingvina. Zaplet se dalje razvija na samoj arci, gdje pingvini prave stalne probleme, bude ostale životinje, a zbunjeni golub ih pokušava primiriti, iako stalno odsutan jer je nešto zaboravio. Naravno da je zaboravio svoga para, ali i pingvine je zabunom ukrcao, jer oni tako i tako znaju plivati, pa na arci nisu ni trebali biti. Ova priča za djecu, koja je zapravo postavljena za cijelu obitelj naravno završava sretno, najvažnija ideja kroz cijelu predstavu da je prijateljstvo najvažnije i da je ono sačuvano, a mišljenja o Bogu trebamo preispitivati kroz cijeli svoj život i uvijek je na kušnji to naše mišljenje. Na trenutke komična i duhovita, ali na kraju i lekcija da ni biblijski potop nije uspio raskinuti jedno dobro prijateljstvo.

 Kratki je to siže predstave „Kod arke u osam“ koji je na kazališne daske požeškog kazališta postavio Damir Mađarić, koji je i sam preveo tekst Ulricha Huba, njemačkog autora koji uspješno piše za djecu i odrasle. Hub je doista svestran jer glumi i režira, a za svoja djela dobitnik je niz međunarodnih priznanja. Ova predstava je rado igrana u cijeloj Europi, a svoju praizvedbu imala je 2006. godine. - Ova predstava je praizvedba u Hrvatskoj, a u njoj autor na duhovit način djeci postavlja pitanje tko je Bog, što on radi, čime se bavi. Tekst je pisan za sve nas, ali zapravo mi svi trebamo sebi naći odgovor – rekao je redatelj Mađarić, smatrajući da će se upravo obitelji sa svojom djecom u predstavi nasmijati, a djeca shvatiti tko je to Bog.

U predstavi se pjeva i pleše na glazbu i songove Tina Tonkovića, za odličan prikaz pingvina i goluba poštara zaslužna je kostimografkinja Maja Šarić Ban, scenu je uredila Marta Crnobrnja a glume Mirel Huskić, Justina Vojaković-Fingler i Ivan Vukelić pingvine i Ankica Ivanković goluba pismonošu.