Četvrtak, 09 Listopad 2014 13:43

Ušla u antologije o Bugarskoj i pjesama o moru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA PJESNIKINJA LANA DERKAČ U ANTOLOGIJAMA  -

 POŽEGA - Književne aktivnosti požeške pjesnikinje Lane Derkač nastavljaju se dalje novim zanimljivim i značajnim događanjima. Tako se Lana upravo vratila iz Zagreba s predstavljanja književne antologije „Suvremena hrvatska poezija“ na bugarskom jeziku, tiskane u Varni (Bugarska) u izdanju Slavenske književne i umjetničke akademije koju vodi poznata pjesnikinja Elka Nyagolova. Predstavljanje se održalo u Društvu hrvatskih književnika, a na njemu je, osim gošće iz Bugarske, važnu ulogu imala i književnica Enrika Bijač koja je napravila izbor hrvatskih autora različitih generacija zastupljenih u knjizi.

LANA K 3- Iznimno mi je drago što sam uvrštena u još jednu antologiju. Do sada mi pjesme nisu prevođene na bugarski jezik, i uvijek je lijep osjećaj kada se one pojave u nekom novom prijevodu. A na sama predstavljanje knjiga volim otići i zbog susreta sa svojim kolegama od kojih neke zbilja rijetko vidim, pogotovo ako ne žive u Zagrebu, to su sjajne prilike za divno druženje - rekla je Lana Derkač.

Spomenimo još izlazak ovoga ljeta iz tiska antologije „More mora (hrvatski pjesnici o moru)“ koju je priredila književnica Ana Horvat, u njoj su pjesme autora koji su stvarali od 15. stoljeća do danas. Pa tako na početku knjige nalazimo stihove autora poput Marka Marulića i Ivana Gundulića, dok knjiga završava s mlađim autorima među kojima je i naša sugrađanka Lana Derkač. Također u knjizi je zastupljeno još nekoliko Požežana, to su Antun Kanižlić, Franjo Ciraki i Dobriša Cesarić. 

Lana Derkač je krajem rujna još jednom, kao i prethodnih godina, čitala poeziju na manifestaciji „Vrazova Ljubica“ u Samoboru, gdje se eminentni hrvatski pjesnici svake godine okupe slaveći Vrazovo nadahnuće Ljubicom Cantilly. Dok za još jedno priznanje naša pjesnikinja može biti ponosna, jer joj je posvećena velika pozornost u novinama „Al-Ittihad“ koje izlaze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamo je objavljena recenzija njene knjige poezije nedavno objavljene na arapskom jeziku u Tunisu.