Utorak, 07 Listopad 2014 10:42

Organizirane radionice Tradicionalno i suvremeno oblikovanje drveta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM 125. OBLJETNICE ROĐENJA IVE ČAKALIĆA, PUČKOG LIKOVNOG UMJETNIKA I NARODNOG KAZIVAČA  -

 POŽEGA – U ukrašavanju drvenih predmeta posebno su se isticali u seoskoj sredini talentirani pojedinci čije su rukotvorine bile izražaj pučke likovne umjetnosti. jedan od njih bio je i Ivo Čakalić, seljak-etnograf i samouki umjetnik, rođen 1889. godine u selu Doljanovci kraj Kaptola. Zaljubljenik u svoj zavičaj i njegove običaje koje je zapisivao, kao pučki umjetnik izrađivao je dekorativne drvene predmete za sebe, rodbinu i prijatelje. IMG 0227Oblikovao je drvene makete seoske arhitekture, poput zadružne kuće i mlina, viđene predmete religioznog karaktera poput modela crkvi, skulpture svetaca i raspela dodajući im nešto svoje po čemu je postao prepoznatljiv.

– Njegova maketa „katedrale“ koju je izrađivao godinama izazvala je divljenje njegove okoline koja ju je dolazila pogledati. Katedrala ima izrađen kompletan namještaj i unutrašnjost, a na fasadi je izrađen čitav niz skulptura svetaca. Osim katedrale načinio je nekoliko manjih crkava koje se nalaze u privatnim zbirkama a dio te njegove „umjetničke„ ostavštine čuva se u Zbirci Ive Čakalića na Etnološkom odjelu Gradskog muzeja u Požegi – rekla je Dubravka Matoković, viši kustos Etnološkog odjela, koja dodaje da je Čakalić bio i poznati kazivač mnogim muzikolozima starih tradicijskih pjesama koje su se pjevale u našim krajevima ali i zapisivač narodnih običaja Požeškog kraja. Njegove zapise također čuva muzej u svom fundusu.

U čast obilježavanja 125. obljetnice rođenja Ive Čakalića muzej je organizirao likovne radionice izrade nakita iz drveta pod nazivom "Tradicionalno i suvremeno oblikovanje drveta". Voditelj radionica je akademski IMG 0243umjetnik Miroslav Pišonić, kustos Gradskog muzeja Nova Gradiška, a uz njegovo vodstvo u izrađivanju nakita od drva okušali su učenici Obrtničke škole u prvoj i građani Požege u drugoj radionici. – Drvo u tradicijskoj kulturi ima još uvijek veliku ulogu bez obzira na ovu navalu plastičnih materijala, stakla i dr. Ova godina je inače posvećena drvetu kao materijalu, pa smo i mi organizacijom ovih radionica dali svoj doprinos. Na radionici izrađivat ćemo prstenje i nakit, jer u čovjeku od daleke prošlosti postoji želja za uljepšavanjem, za ukrašavanjem žena. Pokušat ćemo realizirati sve od ideje do rješenja iz jednog komada drva, koje je danas ipak malo marginalizirano.