Nedjelja, 12 Listopad 2014 13:48

Zagrađanka Manda Štimac druga pratilja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

U IVANSKOJ NA 15. NATJECANJU IZABRANA NAJUZORNIJA SEOSKA ŽENA HRVATSKE - IVANA JURIĆ IZ ĐURIĆA  -

 IVANSKA – Mlada 32-godišnja domaćica i poljoprivrednica, farmerica, majka četvero djece, a peto je na putu, Ivana Jurić iz sela Đurići u Vukovarsko-srijemskoj županiji postala je Najuzornija seoska žena Hrvatske za 2014. godinu. Njene pratilje su Kata Nikolić iz Sikirevaca, Brodsko-posavska županija i Manda Štimac iz Zagrađa, Požeško-slavonska županija.

IMG 2030Odlučio je to 13-člani žiri na 15. Izboru najuzornije hrvatske seoske žene koji je održan u Sportskoj dvorani u Ivanskoj, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Mirela Rajčević. Natjecanje je održano u organizaciji Udruge Uzorne Hrvatske Seoske Žene a natjecalo se 14 žena iz kontinentalnih županija. – Ovim projektom želimo pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, radi afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela. Kroz ovaj projekt Udruga posredno utječe na poticaj razvoja ruralnih sredina, jer svaka kandidatkinja koja sudjeluje u izboru predstavlja kraj iz kojega dolazi, kroz ono što radi, kroz način na koji ona doprinosi njegovom napretku – istakla je Željkica Golubić, predsjednica Udruge.

 Kako bismo zaista u pravom svjetlu upoznali kandidatkinje za najuzorniju seosku ženu one su pripremile i prezentirale svoj najljepši stol, uređen s njihovim ručnim radovima, proizvodima iz njihovog gospodarstva, suhomesnatim proizvodima, sirevima, medom, povrćem i voćem kojega uzgajaju, cvijećem i ukrasima, zimnicom koju spremaju, tradicijskim jelima koje spravljaju u svečanim trenutcima njihove obitelji, domaćim likerima, rakijom i vinima, te kolačima i slasticama. Osim sa svečanim stolom i svojim ručnim radovima one su se na velikoj pozornici predstavile sa narodnom nošnjom svoga kraja, te sebe osobno kroz razgovor i odgovore na pitanja članova žirija.

Najuspješnija u svemu očigledno je bila Ivana Jurić rođena 1982. godine, komercijalistica koja po završenom školovanju nije mogla naći IMG 2106posao u struci, pa uz pronalaženje ljubavi svoga života na selu pronalazi i svoje buduće zanimanje. Danas je žena domaćica, majka četvero djece, tri sina i jedne kćeri, a iz razgovora smo saznali i da je peto na putu, ali i uspješna poljoprivrednica, farmerica prije svega, jer već nekoliko godina imaju suvremenu farmu muznih krava. Vrlo odrešito je rekla nazočnim saborskim zastupnicima, županima i predstavnicima vlasti da onda kada su gradili svoju farmu, kada je bila dobra cijena mlijeku, a niža cijena gnojiva, hrane i goriva moglo se i ljepše živjeti. Danas nije tako i stoga ih je upozorila da se to mora promijeniti na bolje.

 - Obrađujemo 34 ha zemlje, imamo farmu muznih farma sa 50-tak krava, uzgajamo i ostale životinje koje su uobičajene na seoskom gospodarstvu, ovce, svinje, kokoši, obrađujem našu baštu u kojoj imamo svega od povrća. Vozim po potrebi i traktor i pomažem mužu u poslovima na njivi. Moj radni dan inače kreće od pola šest, jer i djeca idu u školu, radim svaki dan na farmi, jer to je posao koji traži svakodnevni rad i nedjeljom i svetcima, hranjenje i mužnja krava. Tu su i kućni poslovi, pripremanje objeda, pa tako sve do navečer. teško je no mi volimo selo, volimo našu tradiciju. Ne bi se reklo, ali imam i slobodnog vremena, volim se spremiti ja i suprug i otići u KUD, na Vinkovačke jeseni, u svatove – kaže pobjednica Ivana, koja ipak priznaje da je na moru bila prije tri godine. U domaćinstvu joj pomaže i svekrva i njena mama. Rado radi zlatovez a i piše tekstove za igrokaze u svom folklornom društvu, a posebno obožava kulinartsvo.

 Prva pratilja Kata Nikolić
Dolazi iz Sikirevaca u Brodsko-posavskoj županiji, majka petoro djece. Vodi domaćinstvo, radi na polju, u staji muze krave dva puta na dan, a najviše odradi IMG 2104kućanskih poslova za mnogobrojnu obitelj. Kata vodi i uredske poslove svoga gospodarstva pa se kroz cjeloživotno učenje obrazovala informatički i prošla obuku za knjigovodstvo. Voljela bi još proći obuku za koji jezik, ako bi netko to platio, jer učila je njemački u školi, a sada joj više treba engleski. – U uredskim poslovima ne smije biti grešaka, mora biti sve kao po špagi. Uz sav posao volim tradicijsko ruho pa izrađujem razne odjevne predmete u više tehnika, i dijelove svoje nošnje Sikirevačkog kraja – kaže Kata koja je na natjecanje došla kao pobjednica i najuzornija žena Brodsko posavske županije za ovu godinu. Kata vodi i borbu s birokracijom, pa ističe da uglavnom dobivaju zemlju, ne oni koji ju traže i trebaju, nego oni kojima najmanje treba.

 Druga pratilja Manda Štimac
Također majka petoro djece iz Zagrađa, sela kraj Pleternice u požeško-slavonskoj županiji. Žena koja također drži, što je konstatirano za sve uzorne žene „tri ćoška u kući“, jer radi i u domaćinstvu, na poljoprivredi, bavi se ručnim radom i na više načina pomaže svojoj obitelji u stvaranju dohotka i boljeg života. – Nije bilo lako odgajati djecu, posebno u vrijeme Domovinskog rata kada sam strepila za život supruga Mirka koji je bio branitelj, i brinuti se za sve sama. Nisam se nadala ovoj tituli, a sada sam radosna. IMG 2123Ovo je za mene bilo jedno lijepo iskustvo, lijepo druženje i svakako će mi pomoći dalje u razvijanju naše ponude koju nudimo turistima i prolaznicima, boravak i kušanje naše domaće hrane – kaže Manda koja također pjeva i pleše u seoskom folklornom društvu, tka dijelove narodne nošnje, i daje dobar primjer kako svojoj djeci tako i mladom naraštaju u Zagrađu.
Sve kandidatkinje dobile su priznanja i vrijedne nagrade brojnih sponzora, nagrade za najbolje uređen stol, za najljepšu narodnu nošnju, najljepšu frizuru, najoriginalniji proizvod, najljepše povrće, najveći doprinos ruralnom razvoju, a prvonagrađene lente i vrijedne nagrade koje je uručio Damir Bajs, župan bjelovarsko-bilogorski, a najavljeno je natjecanje koje će se slijedeće godine organizirati u domaćinstvu Vukovarsko-srijemske županije.