Ponedjeljak, 06 Listopad 2014 14:34

13 europskih zlata za reprezentaciju Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

EUROPSKO PRVENSTVO ZA MAŽORETKINJE U SLAVONSKOM BRODU  -

 Dva dana natjecanja protekla su u odličnoj atmosferi, onakvoj kakva se rijetko viđa u hrvatskim dvoranama. Neprekidno navijanje od ranih jutarnjih do večernjih sati nešto je što karakterizira natjecanja mažoretkinja i uistinu je prizor za vidjeti. Navijači u bojama svojih zemalja pjevaju i plešu na tribinama te podržavaju sve plesače, a kada su njihovi na redu, buka je gotovo zaglušujuća. Uz takve navijače lakše je bilo i otplesati sve zadane koreografije u brojnim kategorijama koje smo imali prilike vidjeti na ovom Europskom prvenstvu.
Odlične nastupe pripremile su sve reprezentacije, u solo i grupnim kategorijama te se dva dana moglo uživati u zanimljivim koreografijama, maštovitim rekvizitima i talentiranim plesačima.

Prvo su nam se predstavili najmlađi, u solo kategorijama minime i kadeti s rekvizitima. Najuspješnija u kategoriji solo minime bila je Čehinja Tina Koloma, druga je bila njezina sunarodnjakinja Eva Beranova, a treća Talijanka Sara Magoni.

U kategoriji solo kadeta s rekvizitima zlato je ostalo u Hrvatskoj, a osvojila ga je Maja Golovrški. Drugo mjesto osvojila je Lara Lavrić iz Slovenije, a treće mjesto Patricia Lang iz Hrvatske. Obje nagrađene mažoretkinje iz Hrvatske, članice su Mažoretkinja grada Nove Gradiške.
U kategoriji solo juniora s rekvizitima najbolja je bila češka reprezentativka Veronika Kadlecova, druga je bila Nizozemka Jamila Robbeson, a treća hrvatska reprezentativka Dora Brnović.
U kategoriji solo seniora s rekvizitima  s ponosom možemo istaći kako imamo europsku prvakinju, Požežanku Adrianu Jurić, inače dugogodišnja plesačica te pomoćna trenericu u Plesnom studiju Marine Mihelčić. Oduševljenje je bilo još veće jer je upravo Kronikin tim radio na izradi rekvizita koji su korišteni na ovom natjecanju pa tako i u Adrianinom izvrsnom nastupu. Drugo mjesto osvojila je Kayleigh Kisiel iz Engleske, dok je njena sunarodnjakinja Keeley Meredith bila treća.
Kategorije dueta s rekvizitima bile su također vrlo zanimljive, a sva natjecanja održana su drugog dana natjecanja, u nedjelju te smo u ovoj kategoriji imali priliku vidjeti i muške plesače.
U kategoriji duo minime s rekvizitima najbolje su bile Čehinje Viktorie Nemcova i Tereza Daruova dok su njihove sunarodnjakinje Tereza Nejedla i Klara Chroma osvojile drugo mjesto. Treće mjesto pripalo je hrvatskim reprezentativkama Dori Severinac i Loreni Krizmanić, a u Hrvatskoj ostaje i medalja za četvrto mjesto koje su osvojile Tea Mijatović i Nikolina Knežević.
U kategoriji duo kadeta s rekvizitima prvo mjesto osvojile su Čehinje Marie Smetanova i Jana Svobodova, druge su bile predstavnice Hrvatske Patricia Lang i Maja Golovrški. Treće mjesto osvojile su Čehinje Adela Novakova i Nela Helebrandova. Medalja za peto mjesto u ovoj kategoriji pripala hrvatskim reprezentativkama Klari i Karli Grašić.
U kategoriji duo juniora s rekvizitima zlato su osvojili hrvatski reprezentativci Ilarija Ribić i Bernard Barač, srebro Čehinje Michaela Stankova i Natalie Moravcikova, broncu također Čehinje Petra Kovarova i Marie-Anna Bednarova. Hrvatske reprezentativke Ana Jančec i Jana Kovač osvojile su medalju za četvrto mjesto.
U kategoriji duo seniora s rekvizitima prvo mjesto osvojili su za Hrvatsku Tomislav Vranešić i Ivana Horvat. Drugo mjesto osvojile su Engleskinje Keeley Meredith i Kayleigh Kisiel, a treće Nizozemke Jelly Wiersma i Bregtje Broek Van Der. Požežani Ivana Dupor i Ivan Marinović osvojili su medalju za peto mjesto.
Mažoretkinje su se natjecale i u trinaest grupnih kategorija, podijeljenjim po dobnim skupinama (minime, junior i senior) te na Traditional, Parade, Exhibition, Bannieres te Accessories ili s rekvizitima.
Reprezentaciju Hrvatske osvojila je 11 pehara u grupnim kategorijama i to zlatne pehare u kategorijama Accessories Corps minime, Exhibition Corps juniori, Parade Corps Senior, Traditional Corps junior, Bannieres, Exhibition Corps senior, Parade Corps Junior, Traditional Corps Minime te Traditional Corps senior.
Srebro su osvojile u kategoriji Accessories Corps senior e broncu u kategoriji Parade Corps minime.
Hrvatska reprezentacija završila je ovo natjecanje kao jedna od najuspješnijih osvojivši čak 23 medalje i pehara od kojih 13 zlatnih, 2 srebrne i 4 brončane.

Kako su osim plesača za koreografije zaslužni prije svega i njihovi treneri, svakome od njih uručena je posebna medalja Europskog prvenstva kao zahvala za sav rad i trud uložen u pripremu mladih plesača.
Ove godine uručene su i dvije posebne nagrade i to za najbolji styling koji su osvojile najmađe Bugarke u kategoriji Parade corps minime te za najbolji personality koja je pripala našim Požežanima, Ivani Dupor i Ivanu Marinoviću koji su nastupili u kategoriji duo senior.
Posebnu nagradu NBTA Europe za Sportsmanship osvojila je reprezentacija Norveške.
Pehare i medalje plesačima su uručili predsjednik NBTA Europe Maurizio Chizzoli,  predsjednici saveza mažoretkinja svih zemalja sudionica te zamjenici gradonačelnika grada Slavonskog Broda Tea Tomas i Hrvoje Andrić.
Svečano je predana i zastava NBTA Europe u ruke organizatorima sljedećeg velikog natjecanja za plesače i to Svjetskog twirling natjecanja koje će se u rujnu održati u talijanskom radu Lignanu. Do tada, sve je sudionike još jednom pozdravio predsjednik NBTA Europe Maurizio Chizzoli zahvalivši se organizatorima, plesačima, trenerima i roditeljima na još jednom predivnom natjecanju.
Cjelokupnom timu u organizaciji zahvalila se i Marina Mihelčić jer bez njihovog truda ovo natjecanje ne bi bilo moguće održati.
U svečanom tonu, uz glazbu i ples zatvoreno je i ovo Europsko prvenstvo gdje su Hrvatska, grad Slavonski Brod i Požeške mažoretkinje pokazale da smo spremni i da možemo organizirati ovakva velika i važna natjecanja.