Nedjelja, 28 Rujan 2014 12:45

Požežanima prikazan dokumentarni film o velikom slikaru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U SUSRET 130. OBLJETNICE ROĐENJA MIROSLAVA KRALJEVIĆA  -

 POŽEGA – Dokumentarni film „Miroslav Kraljević“ u režiji Bogdana Žižića, za kojega scenario radi povjesničar umjetnosti Igor Zidić, uveo je brojnu publiku u Gradskom kazalištu Požega u susret obilježavanju 130. obljetnice rođenja slikara Miroslava Kraljevića i cjelogodišnjem obilježavanju 90. obljetnice Gradskog muzeja Požega. Premijerne projekcija filma održana je ove godine u Zagrebu, a film su imali prilike vidjeti i Osječani.

IMG 9792Film je sniman na autentičnim lokacijama u Požegi, Gospiću, Parizu i Zagrebu, a traje 60 minuta. - Velikog slikara i njegovu priču filmski autori su do sad zaobilazili, stoga je bio još veći izazov sintetizirati tako dinamičan život u nekoliko filmskih minuta. Film je moćan medij koji pruža goleme mogućnosti, možete nešto dokumentaristički prikazati, možete rekonstruirati, bezbroj je načina, a nekim čudom, taj naš najveći talent Kraljević ostao je “neiskorišten” u tom mediju. I puno manje važni slikari i kipari bili su prezentirani, a on je nekako ostao s onu strane pažnje i bio je konačno red da se vidi i na filmu. Ono što je posebno važno da od tih svih naših klasika on je najmoderniji i najlakše se mladi ljudi, na putu da se približe nekim vrijednosti, mogu uhvatiti za njega. On ima sve ono što mladog čovjeka i danas privlači, svijet pun izazova, neka polu dopuštena područja, motiv ljubavi, puno je toga u njemu. Konačno, on je bio i ostao do smrti mlad čovjek i ta mladost se osjeća u njegovom cijelom repertoaru - naglasio je Igor Zidić.

 U zaista prepunom kazalištu, čak i stojećih mjesta, na projekciji su nazočili režiser Bogdan Žižić, scenarist Igor Zidić, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.