Subota, 27 Rujan 2014 12:37

Računanje štapom i jezikom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OTVORENA IZLOŽBA LOGARITAMSKIH RAČUNALA I ŽLICOM U SVIJET  -

 POŽEGA – U organizaciji Katastra u Požegi postavljena je izložba prof. dr. sc. Božidara Kanajeta Logaritamska računala – Računanje štapom i jezikom u Muzeju gimnazije. Logaritamsko računalo „šiber“ nekada je bilo statusni simbol tehničara i inženjera, IMG 9651a pojavilo se dana daleke 1850. godine. Jedino pomagalo u računanju bili su sve do pojave džepnih kalkulatora.

 - Svi studenti tehničkih fakulteta morali su prvo položiti rad na logaritamskom računalu, jer dalje nisu mogli pohađati ostale predmete. Tada je to bilo jedino pomagalo i o njemu je izdano nekoliko priručnika. Negdje 1972. godine kada sam vidio da će logaritamska računala otići u povijest počeo sam ih skupljati i do sada sam sakupio zavidnu kolekciju. Ova računala nam omogućuju pogled u povijest i evociranje na vrijeme kada su prvi kolokviji na tehničkim fakultetima bili iz poznavanja upotrebe logaritamskih računala – istakao je prof. Božidar Kanajet na otvorenju izložbe u Požegi. Najstariji primjerak logaritamskog računala datira iz 1935. godine, a izrađeno je za mađarsku tvrtku Ganz, zatim iz 1939. godine tvrtke Nestler.

 Žlicom u svijet
IMG 9658Žlice kao putni suveniri, pojavile su se sredinom 19. stoljeća u Europi. Prva izrađena žlica u Americi proizvedena je 1889. godine a ukrašena je profilom Georgea Washingtona u čast 100-te obljetnice njegova predsjedništva. Jedan od sakupljača prigodnih i ukrasnih žlica je i prof. Božidar Kanajet, a u gimnazijskom muzeju u Požegi izložio je svoju zbirku žlica, pod nazivom Žlicom u svijet. Požežani imaju rijetku priliku vidjeti ovu kolekciju od 100-njak žlica, od kojih neke prikazuju zemlje, gradove spomenike i prirodne ljepote, slavne ljude, slavne bitke, otkrića.