Utorak, 16 Rujan 2014 11:17

Pjesmom u jesen

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

13. SMOTRA FOLKLORA U OPĆINI JAKŠIĆ  -

 JAKŠIĆ – Po 13. puta u organizaciji HKUD Slavonija iz Jakšića i općine Jakšić održana je smotra folklora „Pjesmom u jesen“, na kojoj su osim slavonskih i hrvatskih folklornih skupina ove godine gostovala i skupina iz Mađarske te dva folklorna društva iz BiH. - Na taj način je naša smotra dobila i međunarodni karakter te na taj način postala centralna manifestacija naše općine. Smotra je sreća i veselje našeg mjesta, jer se od prošle godine održava kao dvodnevna manifestacija, jer prvog dana održava se smotra dječjeg folklora – istakao je u svom pozdravnom govoru načelnik općine Ivica Kovačević. Smotru je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Evo na ovoj 13. po redu smotri folklora slavimo i proslavljamo što imamo što pokazati, s čime se dičimo i ponosimo. Naši gosti će nam pokazati svoju kulturu i tradiciju. Pozivam sve da otvorimo srca, da zajedno držeći se za ruke jer jedino zajedništvom možemo izboriti opstanak ovih prostora. Nama treba ljubav i zajedništvo, jer ova pošast koja nam se događa, posebno poplave ovih dana, ne može nam ništa u našem zajedništvu.
Sve je započelo velikom svečanom povorkom koju su predvodili konjanici i petnaestak svečano ukrašenih zaprega konjogojstvenih udruga iz Požege i Pleternice. Slijedila su folklorna društva koja su na ulicama okupljenim Jakšićanima prikazala dio svoje narodne baštine. kao dobri domaćini stanovnici Jakšića su uredili prostore ispred svojih kuća i na stol iznijeli okrjepu i piće, kolače i slastice za sve sudionike smotre.
Na smotri su na velikoj pozornici u OŠ Mladost Jakšić nastupili osim domaćina HKUD Slavonija Jakšić i KUD Gacka iz Ličkog Lešća, KUD Stari grad iz Jajca BiH, KUD Kraluš iz Stupnika, KUD Ivan Domac iz Privlake, KUD Seljačka sloga Baranjsko Petrovo selo, Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, KUD Biloševica iz Biloševice u BiH, KUD Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca, KUD Cernik iz Cernika, KUD Jankovci iz Starih Jankovaca, Hrvatski mješoviti zbor iz Harkanja u Mađarskoj te mješoviti pjevački Matice umirovljenika Jakšić.
U dvije pauze između nastupa folkloraša Udruga Slavonika iz Našica nastupila je sa Modnom revijom na kojoj su prikazali kreacije i odjevne predmete, šešire, torbice, kišobrane i ukrase koje su izradile članice udruge na osnovi narodnih motiva ručnim radom, šlinganjem, vezenjem, štrikanjem i pletenjem. Šest djevojaka tako su u nekoliko navrata nosile sve ručno rađene modele, a posebno veliki interes publika je pokazala za kreacije vjenčanica.
U okviru smotre organiziran je i sajam obrtnika i poljoprivrednih gospodarstava koja su ponudila na prodaju svoje proizvode, a mogla se degustirati i Jakšička lepinja. U maloj sportskoj dvorani Udruga zavičajnih pisaca i slikara organizirala je izložbu radova svojih članova i književnu večer na kojoj su čitali svoje uratke. Sve je nastavljeno cjelovečernjim koncertom Tamburaškog sastava Srce bećarsko.