Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014 12:32

„Kulise“ svakodnevice grada Požege

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA UMJETNIČKE FOTOGRAFIJA NEVENA PETROVIĆA  -

POŽEGA – Izložbeni salon Gradskog muzeja Požega ugostio je od nedavno mladog magistra fotografije, Nevena Petrovića, po rođenju Požežanina, no danas stanovnika Zagreba a sa svojim umjetničkim fotografijama i svjetskih metropola. IMG 3076On je postavio svoju diplomsku izložbu pod nazivom „Kulise“, koju je naravno fotografirao u svojoj Požegi, a bila je predstavljena prošli mjesec u Zagrebu u sklopu projekta Galerije SC „Oni dolaze“ u kojem ciklusu promoviraju mlade autore. – To su mladi autori koji su završili svoje školovanje ili ga završavaju, kako bi afirmirali mladu umjetničku scenu. Umjetnici su na projektu radili s isto tako mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima, zajednički realizirajući samostalne izložbe čime se potiče razvijanje radnih veza novih generacija. Mnoštvo mladih autora dobilo je tako mogućnost predstaviti i iznijeti svoje ideale – rekla je o izložbi muzejska savjetnica, Lidija Ivančević Španiček, prof.
IMG 3096Izložbom „Kulisa“ Neven Petrović se predstavlja i svome gradu koji je središnja točka ove izložbe. Autor sa svojih tridesetak fotografskih djela upoznaje Požežane s vlastitim ali i njihovim gradom. Pokušava razložiti koje su stvarne vrijednosti danas i otvara nam time nove vidike, a uredno nam svojim radovima mapira gradsku svakodnevicu.
- Ovaj pojam Mapiranje, danas podrazumijeva analizu stvarnosti urbanih procesa koja se pokazala od izuzetne važnosti Europi, Americi, a u posljednje vrijeme i Hrvatskoj. Osnovna svrha tih postupaka je mogućnost spoznaje okoliša, gdje će se na temelju materijala mapiranja, dakle fotografija i videa, moći izraditi projekt za odgovarajuću izmjenu postojećeg stanja. Nekada su za to koristile karte kako bi definirao životni položaj u nekom prostoru. IMG 3091Stoga i u ovoj bazi podataka koje nam je na ovoj izložbi izložio Neven Petrović imamo stručno sagledanu jezgru požeške mape koja je u svojoj osnovi marketinški, istraživački i razvojni potencijal. Mapiranje nije samo odraz turističkog ili tehnološkog prolaznog trenda, mode, ono je potpuno novi način razmišljanja o problemima, razvoju i čuvanju prostora, u vrijeme kada se svakodnevno suočavamo s urbanim problemima – dodaje Lidija Ivančević Španiček, a autor time osvješćuje najprije rodni grad. Kroz svoju fotografiju uočava da su razvojem grada nastale slojevite promjene u pojedinim njegovim dijelovima koje on predstavlja poput planova, kulisa.
Neven Petrović izlagao je u Galeriji ULUPUH Zagreb, Galeriji HGK, Multimedijskom centru Rovinj, Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Galerija Knežev dvor na Rabu, Muzej grada Zagreba, Dragstor Beograd, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, De Brakke Grond Amsterdam, Umjetnički paviljon Zagreb, National Art Center Tokio. IMG 3099Osvojio je nagrade na natječaju Young Creative Chevrolet 2010. 11. i 12. godine, a njegove fotografije uvrštene su u stalni fundus Muzeja grada zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Njegove fotografije izlazile su i na naslovnicama specijaliziranih časopisa. Izložbu je otvorila dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica društvenog odjela Požeško-slavonske županije, za koju je to bilo dosta emotivno, jer Nevena poznaje kao malog dječačića iz susjedstva.