Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014 11:17

"Vlati na vjetru"

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROMOVIRANA DRUGA ZBIRKA POEZIJE ANE NEFEROVIĆ  -

POŽEGA – Pred prepunom čitaonicom Gradske knjižnice i čitaonice Požega promovirana je druga zbirka poezije Požežanke, Ane Neferović, umirovljenice, koja se intenzivnije bavi stvaralačkim radom od kad je otišla u mirovinu, piše pjesme a bavi se i izradom predmeta i rukotvorina ručnim tkanjem. Prije nekoliko godina izdala je prvu zbirku pod nazivom „Uzdasi ravnice“, a nekoliko pjesama iz te zbirke uglazbljene su i izvedene na Glazbenom festivali Zlatne žice Slavonije kao tamburaške pjesme.
IMG 3074- Sklonost zapažanja i interes za ljepotu tradicijskih vrijednosti proizlazi ponajprije mojim rođenjem i odrastanjem u slavonskom selu, te neprekinutim doticajem s njegovim narodnim običajima. Svijest da živim u okruženju iznimnog folklornog bogatstva potaknula me da dio svojih razmišljanja i doživljaja pohranim u pjesmama s namjerom da sačuvam od zaborava prizore nekadašnje Slavonije. Koliko sam u tome uspjela, mogu najbolje procijeniti ljubitelji poezije koji su pročitali moju zbirku Uzdasi ravnice iz 2010. g., odnosno poslušali pjesme koje su uglazbljene. Ako su ti stihovi u osobitim životnim trenutcima i nekome drugome značili više od rimovanih riječi, to mi je draže – rekla je autorica Ana Neferović, te predstavila svoju novu zbirku u kojoj su pjesme koje se bave folklornom i zavičajnom tematikom, ali i ljubavne tematike.
IMG 3073Nakon predstavljanja autorice i zbirke koje je učinio moderator Slaven Paponja, nekoliko pjesama čitale su sama autorica i Ana Pirović, viša savjetnica za kulturu požeške županije, a između pjesama pijanist Ivan Polić, prof. i flautistica Eva Cigić, studentica flaute, izveli su nekoliko skladbi kroz koje se provlači slavonski duh.