Utorak, 01 Srpanj 2014 12:39

Postavljeno pravo indijansko naselje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UZ DIPLOMSKI RAD UMJETNIKA ROBERTA RADMANA -

VELIKA – Mladi velički umjetnik Robert Radman, za svoj diplomski rad na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, postavio je instalaciju i izveo performans iz života indijanaca. On je u dvorani Vatrogasnog doma DVD Velika postavio pravo indijansko naselje, sa wigwamom, totemima, mjestom za pušenje lule IMG 2512mira, a okolo logora bile su postavljeni radovi indijanskih glava, kojima je Robert okupiran već nekoliko godina. U svemu tome pomogli su mu Željko Blažević, u Velikoj poznatiji kao Lelac ili indijanac, koji indijanski način života i filozofiju prakticira već od dječačkih dana. Kako su postavili i tri indijanska bubnja na njima su izveli nekoliko ratničkih pjesama, a u tome im je pomogla i Dora Senjak.

- Ovi radovi su dio moga diplomskog rada, koje sam odlučio postaviti i Veličanima, posebno mlađima prezentirati i jedan dio života indijanskog naroda. Kod izrade svojih radova koristim isključivo prirodne materijale, od kore drveta i drvenog pepela, a perje sam koristio od vrane i fazana. Za jedan IMG 2539rad sam koristio i tehničke materijale, pa čak i stare dijelove od playstationa a za jedan rad i originalne jelenske rogove. Poruka svih mojih radova je da se ljudi osvijeste i da shvate da nam je zemlja jedino mjesto gdje živimo, te ga moramo što više sačuvati od uništavanja – rekao je Robert Radman prilikom izvođenja performansa i predstavljanja svojih radova.

Kako su postavom indijanskog sela bili svi oduševljeni savjetnica za kulturuIMG 2535 požeško-slavonske županije Ana Pirović najavila je pokušaj organiziranja u nekom većem središtu, Zagrebu, gdje bi sigurno bila dobro prihvaćena ali i brojčano više posjećena. Podršku umjetniku i izložbi dao je i osobno načelnik općine Vlado Boban.