Četvrtak, 05 Lipanj 2014 12:09

Požeški ogranak Matice hrvatske predstavio knjigu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na RH

 POŽEGA – Po drugi puta u tjedan dana u Požegi je gost požeškog Ogranka Matice Hrvatske bio prof. dr. sc. Andrija Herbrang, no ovaj puta kao autor knjige koja se promovirala. „Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“ uz Hebranga predstavili su prof. dr. sc. Ante Ćorušić i prim. dr. Stjepan Bačić kao recenzenti, Tihomir Dujmović kao novinar i publicist, te prof. dr. sc. Željko Glavić kao moderator prezentacije.

IMG 8652- Ovo je knjiga koja na temelju identifikacija i dokumenata govori o ubijenim civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na RH. Kada me pitaju zašto sam išao pisati ovu knjigu i potrošiti dvije godine života na to, onda odgovaram, zato jer je Domovinski rat, prvi rat nakon kojega se o njemu laže, u medijima, na svim službenim forumima, domaćim i inozemnim, iz različitih interesa, nas i onih vani. Činjenica je da se izjednačavaju agresor i žrtva, činjenica je da se kriminaliziraju hrvatski generali, predsjednik Tuđman kao vrhovni zapovjednik, sve istine se metu pod tepih i kaže se i mi smo činili zločine – kaže Hebrang, koji je 1991. godine uveo Odjel za informiranje sa 32 lokacije u RH, koji je imao cilj identificirati i zabilježiti svakog ubijenog civila.

 - To sam napravio zato jer sam poučen iskustvima 45' na ovamo kada je ubijeno na desetke tisuća civila a ni do danas nezna gdje im je grob i koliko ih je. Da se to spriječi uveli smo taj Odjel – dodao je Hebrang, pa se zato zna da je hrvatskoj strani ubijeno osam tisuća civila, a na srpskoj strani oko 70. Najviše je po spiskovima Save Štrpca oko 110 ubijenih srpskih civila, a drugo su kao on kaže uvjetno vojnici, naoružani civili poput seoskih straža, teritorijalna obrana i dr. – Taj podatak govori da je činjen planirani genocid nad Hrvatima. 47% ubijenih je starije od 60 godina, a 45% ubijenih su žene i 5% djece. To su genocidni podaci jer govore da ciljevi srpske artiljerije nisu bili vojni objekti nego civilne zgrade, kuće i nastambe. Analiziram i da su civili imali veće ozljede nego vojnici. Svi ovi podatci iz knjige upotrijebljeni su i u našoj tužbi u Hagu i to mijenja iz temelja koncepciju Domovinskog rata koja se plasira u medijima.