Utorak, 03 Lipanj 2014 14:53

Grand prix tajvanskom filmu „Bowl“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

22. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA -

 POŽEGA - Protekli tjedan u Požegi je bio filmskog karaktera, a završnica tjedna je bila u Gradskom kazalištu gdje se održao 22. Hrvatski festival jednominutnih filmova. Službenu projekciju proglasio je otvorenom Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonski, izrazivši zadovoljstvo što je Požega ovih dana okupila brojne posjetitelje iz cijelog svijeta. Uz mnogobrojnu publiku, jednominutne filmove došao je pogledati i gradonačelnik Vedran Neferović. Ove godine je pristiglo 429 filmova iz rekordnih 46 zemalja svijeta. Najteži dio posla odradio je žiri koji je i ove godine bio međunarodnog karaktera - Nedžad Begović iz BiH, Wei-Cheng Ning, prošlogodišnji pobjednik iz Tajvana, Franz Kaufmann iz Austrije, ovogodišnje zemlje partnera, Nebojša Slijepčević iz Hrvatske te domaći član žirija Zvonimir Karakatić.

 Grand prix je ove godine dobio tajvanski film "Bowl".

 Nagradu publike i zlatnu plaketu je dobio humoristični engleski film "Candy crime" Bena Jacobsona u kojem glavnu ulogu igra njegova kćer Holly.

Srebrnu plaketu osvojio je brazilski animirani film "In frames", brončanu francuski animirani film "The evening cigarette", a posebnu nagradu međunarodne filmske organizacije UNICA za promicanje solidarnosti među narodima primila je ekipa iz BiH za film "Namjera", u kojem djevojčica ispituje oca o njegovim ratnim iskustvima.

Prije početka projekcije na Trgu sv. Trojstva poznati fotograf Šime Strikoman je napravio milenijsku fotografija oko spomenika Kužnog pila.