Ponedjeljak, 02 Lipanj 2014 12:15

Čuvajmo običaje zavičaja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANA 24. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U VELIKOJ  -

VELIKA – Svečanim mimohodom svih učesnika tradicionalne veličke smotre započela je 24. po redu Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ Velika 2014. Svečanu kolonu predvodile su Veličke mažoretkinje, a na putu do svečane pozornice folklorne skupine su izvodile svoje plesove i pjesme građanima Velike koji su ih okupljeni ispred svojih kuća pozdravljali. Nije izostala niti prava domaćinska atmosfera, jer su na nekoliko mjesta Veličani iznijeli slane i slatke slastice te piće za okrjepu sudionika mimohoda i smotre. Tako su se svi zajedno s fotoreporterima najduže zadržali na odmorištu koje su zajednički priredili susjedi, obitelji Zvekić, Lukić i Kolundžić. Na njihovom stolu našlo se i domaćih likera, rakije i vina, te desetak vrsta slanih i slatkih delicija, koje su rado kušali, posebno gosti folkloraši iz udaljenih krajeva i inozemstva.
Ove godine na smotri folklora učestvovali su članovi 14 KUD-ova i folklornih skupina, a posebnost veličke smotre, istakao je Stanko Raguž, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, organizatora smotre, - što ugošćujemo pripadnike hrvatske manjine iz Austrije, Mađarske, Srbije, Rumunjske i BiH. Do sada smo u tome uspijevali i uvijek okupili po nekoliko društava hrvatske manjine, no cilj nam je da slijedeće godine na jednom mjestu, ovdje u Velikoj organiziramo i pripadnike hrvatskog naroda iz Italije, te tako objedinimo sve naše nacionalne manjinske zajednice koje postoje i djeluju.
Osim domaćina KUD-a Ivan Goran Kovačić, na trgovima i ulicama Velike, ali i na svečanoj pozornici svojim bogatim programom, pjesama, plesova, običaja i narodnih nošnji predstavili su se Hrvatska izvorna grupa iz Budimpešte, KUD Šijaci iz Biškupaca, RKUD Rudar iz Raše, KUD Čačinci, Folklorni ansambl Gradišćanskih Hrvata „Kolo Slavuj“ iz Beča, KUD Kolovrat iz Lekenika, HKUD Matija Gubec iz Tavankuta u Vojvodini, KUD Bukovac iz Donjeg Bukovca kraj Zagreba, Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, KUD Kralj Tomislav iz Biograda na Moru i KUD Klokotić iz Rumunjske. Smotru je otvorio požeško slavonski župan Alojz Tomašević čestitajući svim sudionicima što su ustrajni čuvari običaja, tradicije, pjesme i plesa, a prije svega lijepih nošnji svoga kraja. Veličkom KUD-u i općini Velika, načelniku Vladi Bobanu zaželio je da ustraju u tradiciji smotre, te da uspiju okupiti sva folklorna društva hrvatskih nacionalnih manjina u susjednim zemljama i svijetu.
Smotra je završila velikom i bogatom tombolom za sve goste i uzvanike, a u nastavku je Tamburaški sastav Srce bećarsko održao svoj cjelovečernji koncert.