Petak, 30 Svibanj 2014 11:44

Novcem od ulaznica za diskač organizirali prvi festival

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UZ JUBILEJ - SJEĆANJA POKRETAČA „ZLATNOG GLASA ZLATNE DOLINE“ U KAPTOLU  -

KAPTOL – Ove godine Kaptol je organizirao jubilarni 40. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas Zlatne doline 2014“, no priredba je prvi puta organizirana daleke 1970. godine, a u nekoliko navrata je bilo kraćih prekida u organizaciji. Ovaj veliki jubilej je bio povod da se tih vremena prisjete pokretači i organizatori festivala Kaptolčani Tomislav Tomić Julius, Vinko Pisarević i Josip Toman. Njih trojica su došli na ideju da pokrenu festival, a Tomić mu je smislio ime!
- Godinu dana ranije, točnije 1969. godine smo u današnjem Češkom domu pokrenuli prvi disko klub na ovim prostorima, a prikupljenim novcem od ulaznica smo već iduće godine točnije 29. studenog organizirali festival - prisjeća se Tomić dodavši da su kupili gramofon, a gramofonske ploče za disko nabavljali čak i iz inozemstva. Ispočetka je bio festival narodnih i zabavnih melodija, dakako uz očuvanje domaće glazbe, na prvom je izvođače trebala pratiti grupa „Sotone“ iz Požege, no to im nije bilo pouzdano pa su dogovorili da ih prati orkestar ondašnjeg Garnizona JNA. Organizirali su dvije audicije i nekoliko proba svih sudionika. Taj prvi festival organizirala je omladinska organizacija Kaptola kojoj je predsjednik bio Tomić, a među gostima je bio i predsjednik općine Požega Mato Novačić.
- Od početka smo to organizirali na visokoj razini bez ikakvih namještanja i uz uvažavanje struke, pa je primjerice za audiciju i žiri bio pozvan direktor Glazbene škole Vladimir Munđar, razglas je bio od Doma JNA Požega, sve ulaznice su rasprodane unaprijed jer je interes za festival bio veliki, sami smo uredili dom iako je strop bio oštećen jer je pao na prijelazu iz 1969. na 1970. godinu, oslikali smo scenu itd. – kaže Josip Toman.
Na tom prvom festivalu među 21. izvođačem nastupila su i četiri izvođača iz Kaptola Josip Toman, Slavica Lukačević, Marica Medić i Zvonko Lukačević, ostali su pjevači bili iz cijele Slavonije, a nagrade su dali sponzori među kojima je bio i Kaptolčanin Ivan Mršić koji je radio u „Narodnoj trgovini“.
- Mi smo htjeli festival organizirati uz 29. lipanj tj. Petrovo kojega selo slavi kao svoj crkveni blagdan, no bilo je dosta opstrukcija pa smo izabrali drugi datum - kaže Pisarević i dodaje da su im veliku potporu dali ondašnji omladinski rukovoditelji požeške općine Ivan Pišmiš, Franjo Brezicki, Slavko Vjeko Trobić i Antun Lovrić, stolice za dvoranu Vatrogasnog doma posudili su od Kazneno-popravnog doma Požega, a kad je festival krenuo bilo je i kraćih zastoja zbog slabosti razglasnih uređaja, koji su često i škripali!
Zahvaljujući predanom i temeljitom radu Tomislava Julijusa Tomića sačuvana je sva dokumentacija sa prvog festivala. Iz nje je vidljivo da je među zabavnjacima prvu nagradu publike dobila Jadranka Vuković iz Kutjeva (pjesma „Slavonski kraj), koja je proglašena najboljim izvođačem festivala, drugu nagradu publike i prvu nagradu žirija dobila je Slavica Lukačević (pjesma „Kud plovi ovaj brod“), zatim drugu nagradu žirija Božica Babić iz Pleternice (pjesma „Daj mi malo nade“), te treću Ivica Kaćer iz Požege (pjesma „Slatko“). Za narodne pjesme nagradu publike dobio je Ivica Šljerić iz Biškupaca pjevajući pjesmu „Tugo moja tugo“, prvu nagradu žirija Đuka Babić Meksikanac iz Daranovaca za pjesmu „Ispimo čaše“, drugu Finka Dumančić iz Vidovaca s pjesmom „Hajde druže da pjevamo“, te treću Stipo Memedović iz Drenovca za skladbu „Ja u klin ti u ploču“.
Iza toga su ljudi koji su pokrenuli festival otišli na studij u Zagreb, novac od festivala dali su Mjesnoj zajednici za pokretanje rada kina u Kaptolu, a kasnije je festival organizirala Mjesna zajednica, zatim NK „Zvijezda“ i drugi.