Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 11:27

Najbolji tamburaši iz Martinske Vesi

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DJEČJI FESTIVAL TAMBURA POŽEGA 2014. -

POŽEGA – Po drugi puta požeška Osnovna škola Julija Kempfa organizira Dječji festival tambura, na kojem sudjeluju dječji i školski orkestri. Oni se natječu za titulu najboljeg dječjeg orkestra, kojeg pokrovitelj grad Požega nagrađuje originalnom tamburicom koju je izradio majstor Zarić iz Vinkovaca, te novčanim nagradama. Ove godine sudjelovalo je 120 natjecatelja iz OŠ A. Mihanović Nova Kapela, OŠ Bogoslav Šulek Vranovci – Slav. Brod, OŠ Martijanec - Varaždin, OŠ I. Filipović Velika Kopanica, OŠ S. Radića Čaglin, OŠ B. Radića Martinska Ves - Varaždin i OŠ J. Kempfa Požega.

Natjecanje je otvorio zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, ističući da niti ovaj jaki vjetar, niti kiša ne može spriječiti zaljubljenike u glazbu da sviraju. – Slavonac je uvijek uz tamburu znao iskazati svoj duh pa vjerujem da će tako biti i danas. Pohvaljujem i sve vas učesnike, koji uz redovnu nastavu pohađate i izvannastavno obrazovanje te na taj način IMG 6900promičete izvorne vrijednosti ovog tradicionalnog instrumenta.

Svaki orkestar je izveo jednu od pet odabranih skladbi, Josip Andrić „Učiteljsko kolo“, Pero Gotovac „Šala“, Dmitrij Šostaković „Valcer No 2“, Dragutin Hruza „Na saoniku“ i Julije Njikoš „Slavonska rapsodija“, te jednu skladbu po svom izboru, koje su uglavnom bile popularne tamburaške skladbe. Nakon ocjenjivanja koje je proveo stručni žiri u sastavu, Slavko Franjo Batorek, prof. i dugogodišnji dirigent i voditelj tamburaške škole Batorek iz Osijeka, Damir Butković, vrsni berdaš i dirigent Brodskog tamburaškog orkestra iz Slav. Broda i Saša Botički, prof. i glazbeni pedagog u Glazbenoj školi Požega, dobili smo i pobjednike. Treću nagradu, priznanje i 500 kn dobio je orkestar OŠ J. Kempfa Požega, drugo mjesto i 1.000 kn orkestar OŠ Martijanec i treće mjesto vrijedna prim tambura u kovčegu zaslužio je kao uvjerljivo najbolji orkestar OŠ Martinska Ves. Nagrade je uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović – Čestitam svim učesnicima a posebno onima koji su dobili nagrade. Iako kišno jutro u ovom gradu se svira od jutra do mraka, a i ovdje oni koji su bili raspoloženi to su i pokazali. Iduće godine očekujemo još više tamburaških sastava te da ova priredba poprimi jedan tradicijski oblik, jer Požega je grad tambure, pa neka tako i dalje ostane.