Utorak, 20 Svibanj 2014 13:26

Obilježene tri obljetnice u Gradskom muzeju Požega

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Izložba ostavštine obitelji Kempf

 POŽEGA – Performansima, uličnim crtežima i izložbom Gradski muzej Požega obilježio je tri obljetnice, 150. godina rođenja Julija Kempfa, 90. obljetnicu osnivanja Gradskog muzeja Požega i 80. obljetnicu smrti Julija Kempfa, osnivača muzeja.
Već od jutra bilo je vrlo živo ispred Gradskog muzeja Požega, jer su tamo mladi Krugovci i Dramska družina Katoličke gimnazije, obučeni u povijesne kostime održavali svoje performance iz života grada Požege prije 150 godina, vremena kada je rođen Julije Kempf, te 90 godina iz vremena kada je osnovan muzej u Požegi. Uz glazbu iz tog doba vidjeli smo brojne scene tako normalne za tadašnja doba, pa čak i krvnika sa sjekirom koja stoji iznad glave osuđenika, fratra koji ispovijeda, dame koje se češljaju, klaunove i zabavljače, pandura i kradljivicu i dr. Za to vrijeme učenici su crtali po pločniku ispred muzeja prepoznatljivi znak našeg muzeja, ispisivali godišnjicu starosti našeg muzeja i ukrašavali pločnik. Članovi Oldtimer kluba Trophy izložili su stare bicikle i motocikle.
 - Vrhunac današnjeg dana je izložba ostavštine obitelji Kempf koja je donirana muzeju, kojom želimo skrenuti pozornost na bit našeg poslanja, čuvanje požeških dragocjenosti, naravno u smislu rekonstrukcije prošlosti i običaja Požege i Požeštine, nam kojoj marno rade muzealci bez obzira na uvjete – istakla je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić, te tom prilikom uručila i zahvalnice s potvrdama o donaciji unucima Božidaru i Davorinu Kempfu.
 - Donacije su jedan od načina prikupljanja građe, one su dokaz privrženosti i želje građana da budu dio povijesne priče svog grada, no u slučaju obitelji Kempf ta priča doista ima i višestruko značenje. Kempf je bio darovatelj brojnih predmeta od osnutka muzeja, a to su nastavila njegova djeca i unuci. Dio darovanih predmeta koje predstavljamo ovom izložbom govori nam o nekadašnjem prosvjetnom, društvenom i kulturnom životu grada, a dio nam govori o svakodnevnom životu jedne tipične građanske obitelji - naglasila je autorica izložbe Mirjana Šperanda, koja je u svom dugom radu zaprimila i radila na ovoj donaciji. Izložbu je razvezivanjem vrpce otvorio unuk Božidar Kempf, a Požežani je mogu pogledati do kraja ovog tjedna.