Nedjelja, 18 Svibanj 2014 11:20

Zlatni glas mladoj Đakovčanki Maristelli Ravlić

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

JUBILARNI 40. FESTIVAL TAMBURAŠKE GLAZBE „ZLATNI GLAS ZLATNE DOLINE – KAPTOL 2014.“  -

KAPTOL – U prepunoj dvorani Vatrogasnog doma u Kaptolu održano je 40. jubilarno izdanje Festivala tamburaške glazbe „Zlatni glas Zlatne doline“, kao jednog od najdugovječnijih festivala. Inicijatorima i osnivačima festivala koji su sve započeli pred četrdeset godina, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić uručio je plakete i nagrade, te istakao da su izdržali i sve teške trenutke, pa i Domovinski rat kada je bilo najteže, no festival je iz godine u godinu išao dalje i razvijao se. U početku su izvođene najpopularnije pjesme u izvođenju autora, a danas se izvode isključivo autorske pjesme najpoznatijih tekstopisaca, glazbenika i aranžera iz slavonskih županija, ali i Zagreba.
Istakavši da je Slavoncu pjesma uvijek na ustima, da ga prati od rođenja do smrti, pa će takva široka duša Slavonca i ostati prepoznatljiva kao znak dobrodošlice i dobrog domaćina, ovogodišnji festival otvorio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
Posjetitelji su imali prilike pogledati i poslušati izvedbe 17 skladbi, mladih ali i već afirmiranih glazbenika, a nakon samostalnog koncerta osječkog glazbenog sastava „Fijaker“ ocjenjivači sud u sastavu Zvjezdan Marjanović, Tomislav Vukelić, Nenad Kovačević i Jelenko Topić, donio je odluke o pobjednicima, a posjetitelji su glasovali na svojim glasačkim listićima za svoje favorite.
Treće mjesto po ocjeni publike i novčanu nagradu od 500 kuna osvojila je domaća solistica Monika Jurić, koja je pjevala pjesmu „ Sviraj uvijek, sviraj tako“, tekst Ljubica Kovačević, glazba i aranžman Robert Vojvodić. Drugo mjesto i nagradu od 1.000 kuna osvojio je Zlatko Deveničar iz Bedekovčine koji je pjevao pjesmu „Sad te trebam kao lane košutu“, tekst Đurđa Habel, glazba i aranžman Davor Totović, koji je dobio poseban pljesak za ohrabrenje jer je slijepa osoba, a kasnije za izvrstan glas koji je iznenadio publiku. Prvo mjesto i novčanu nagradu od 1.500 kuna dobile su prošlogodišnje pobjednice, mlade tamburašice Kćeri ravnice s pleterničkog kraja, za pjesmu „Zagrli me i ostani tu“, tekst Ivana Ognjenčić, glazba Leonard Matijević, aranžman Alen Mozer.
Po ocjeni stručnog žirija treće mjesto i novčanu nagradu osvojio je Stjepan Japarić iz Požege za pjesmu „Srce za srce“, tekst Željko Pavičić, glazba i aranžman Željko Bošković. Drugo mjesto i novčanu nagradu od 1.000 kn osvojio je Tamburaški sastav Žute dunje iz Nove Gradiške za pjesmu „Sad bi dao sve“ tekst Bernard Kumić, glazba Alen Mozer i Bernard Kumić, aranžman Alen Mozer. Prvo mjesto i novčanu nagradu od 3.000 kuna, te ujedno i titulu „Zlatni glas Zlatne doline“ osvojila je mlada Đakovčanka, Maristella Ravlić, za pjesmu „Slavonijo“, tekst i glazba Jasenko Ivanetić, aranžman Kruno Dražić. Maristella je izborila i nastup na ovogodišnjem Glazbenom festivalu Zlatne žice Slavonije Požega.
Zapažene izvedbe imala je i Martina Barač iz Zagreba, koja je već osvajale nagrade na festivalu u Kaptolu, a pjeva pjesme za koje tekstove piše Đurđa Habel, već nagrađivana i na požeškom festivalu, te Panonija band iz Bjelovara, Ciraki iz Požege, Tamburgeri iz Zagreba, Dimos iz Pakraca, Ženska pjevačka skupina Certise iz Đakova, a kao solisti Anabela Tripić, Srećko Tadić Ivica Divjak i Dragan Vlajinić.