Subota, 17 Svibanj 2014 13:31

Dođi diko večeras na sijelo

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KUD BERDA BRESTOVAC ORGANIZIRAO SMOTRU FOLKLORA  -

BRESTOVAC – Svečanim mimohodom kroz naselje svih folklornih skupina započela je smotra folklora „Dođi diko večeras na sijelo“ koju već nekoliko godina organizira tamošnji KUD Berda. Nakon mimohoda priredba se preselila u sportsku dvoranu OŠ Dragutina Lermana Brestovac gdje su se sa svojim plesovima, pjesmom, nošnjama i običajima folkloraši predstavili brojnim gledateljima. Goste i posjetitelje pozdravio je predsjednik KUD-a domaćina Vladimir Franjo Klarić, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. IMG 6617– Vi ste dokaz da čast i ponos i tradicija Slavonije neće prestati, niti zaboraviti one običaje koje su sačuvali naši stari. Drago mi je vidjeti sve vas koji ste došli iz cijele Hrvatske u Slavoniju koju su mnogi krajevi naseljavali posljednjih četrdesetak i više godina. Još sam sretniji što u vašim društvima vidim puno mladosti, koja želi nastaviti vašim koracima, ono što su radili njihovi roditelji, djedovim i bake, čuvajući i tkajući povijest, svoje odore i nošnje koje nose – rekao je župan Tomašević.
Smotru je otvorio načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić. – Općina daje i svako će dati svesrdnu potporu organizaciji smotre, kulturnih manifestacija i radu KUD-a Berda. Zahvaljujem društvima koja su došla sa svih strana večeras u Brestovac i prikazati nam dio svoje tradicijske baštine.
U programu smotre sudjelovali su domaćini KUD Berda sa spletom slavonskih pjesama i kola, Češka beseda iz Kaptola, KUD Dragalić iz Dragalića, Udruga Komušana Brestovac, KUD Šandrovac iz Šandrovca, KUD Josip Kozarac iz Štitara, KUD Ante Starčević iz Gospića, a na kraju su ponovno članovi KUD-a Berda izveli koreografiju s pjesmama i plesovima međimurske Hrvatske.