Utorak, 11 Veljača 2014 10:12

Organizatori smotre „Slovaci Slovacima“

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

MATICA SLOVAČKA KUKUČIN-KUNTARIĆ JEDINO SLOVAČKO DRUŠTVO NA PODRUČJU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

JAKŠIĆ - Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, jedino je slovačko društvo na području Požeško-slavonske županije koje okuplja Slovake. Društvo je osnovano prije osam godina, a održalo je i svoju redovitu godišnju skupštinu na kojoj je bilo riječi o aktivnostima u prošloj godini te planovima za ovu godinu. IMG 1989Članovi ove udruge lani su kako je istaknuo predsjednik Pavao Treger imali gotovo 30 nastupa svoga folklora i pjevačke skupine. Uz tradicionalnu smotru „Slovaci Slovacima“ koja je lani na ribnjacima u Rajsavcu okupila veliki broj posjetitelja, članovi Matice ponosni su i na dva gostovanja u Slovačkoj.
Među prioritetima aktivnosti ove godine će se zato naći redovito uvježbavanje članova folklora Matice s članovima Kulturno umjetničkog društva „Slavonija“ iz Jakšića.
IMG 1996- U siječnju smo već bili na gostovanju u Novoj Gradiški gdje smo ugodno iznenadili svoje domaćine slovačkim pjesmama. Tijekom ovoga mjeseca odlazimo u Zokov gaj na čijanje perja. U planu je i Maskembal te nastup na godišnjoj vatrogasnoj skupštini. U travnju sudjelujemo na Kulturnom mozaiku Požeško-slavonske županije a tu su i mnogi drugi nastupi kako u općini Jakšić tako i puno šire - rekao je predsjednik Treger navodeći kako i ove godine planiraju organizirati svoju smotru „Slovaci Slovacima“ u Rajsavcu.
Franjo Lucić saborski zastupnik pozdravio sve gosteZa svoje su aktivnosti članovi Matice lani na raspolaganju imali nešto više od 90 tisuća kuna a približno jednaki iznos očekuju i ove godine, što će im omogućiti da odlaze na sva planirana gostovanja.
Rad članova pozdravio je i načelnik općine Ivica Kovačević, zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha te saborski zastupnik Franjo Lucić, koji su ujedno članovima poželjeli uspješan rad i u ovoj godini i dali svoju podršku. (AGM Kruna)