Ponedjeljak, 17 Veljača 2014 12:24

Izložba slika Duška Šibla „Govor tijela“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO VILA VELEBITA  -

POŽEGA – Još jedan kulturni događaj u gradu Požegi u organizaciji Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita imali su priliku vidjeti Požežani. Ovoga puta organizirali su izložbu slika „Govor tijela“, priznatog hrvatskog akademskog slikara Duška Šibla u Gradskom muzeju Požega, čime su se pridružili obilježavanju 90. godišnjice osnivanja požeškog muzeja.
Crna Slika 2006. Akrilik na platnu 90x120Duško Šibl osim komparativne književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završava i studij slikarstva Byam Shaw School of Art u Londonu a trogodišnji poslije diplomski studij na glasovitom Royal College of Art. Danas živi i stvara podjednako u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.
 TISKOVNA KONFERENCIJA PRIJE IZLOZBE- Akademski slikar Duško Šibl predstavlja onu kategoriju slikara koji su upravo vlastitost stila pronašli u dinamičko sugestivnom potezu, koncentriranom u ljudskoj figuri reduciranog kolorita. Predstavljeni ciklus njegovih slika mnogo je više od standardne umjetničke inspiracije ljudskim tijelom u pokretu. Mora se priznati malo je slikara koji su protokom godina vlastitog dugogodišnjeg stvaralaštva uspjeli pronaći jedinstven, prepoznatljiv i neponovljiv motiv, potez i boju, kao determinante vlastitog likovnog usmjerenja, prema kojemu znamo da je određeno djelo, baš njihovo – rekao je na otvorenju izložbe prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik LZD Vila Velebita.
Prvi Krug 2010. Akrilik na platnu 120x90 cmOsim rijetkih izleta u pejzaž, Šibl čitav svoj stvaralački vijek ostaje dosljedan kroz više decenija tjelesnoj figuraciji kao jasnom ishodištu motiva. Sliku mu čitamo kroz snažni i čvrsti namaz, kroz boje, među kojima dominiraju crvena, plava ili crna. Naslikana tijela u raznim koloritima i na različito obojenim podlogama bude i različite asocijacije. Tako nam tijela na crvenom bude erotske asocijacije, dočim ona bijela na crnom, kao da su bezdušna, za razliku od tijela naslikanih u pokretu na plavoj pozadini.
 - Ja sam izlagao u mnogim galerijama u Europi i imam slike po cijelom svijetu, ali mi je uvijek bilo važno, nekako odakle dolazim i tko sam, i uvijek sam želio imati izložbe koje imaju smisla meni osobno. Zbog toga mi je Požega vrlo važna, jer je moj otac uvijek govorio o Požegi. IMG 8545Meni je Požega dosta važna i sve to ima smisla jer se uvijek pričalo da se jedna plemenita djevojka iz Požege udala za mog pradjeda, i da su imali tiskaru u Požegi. Iako vi svi stalno govorite da je mali grad ja moram reći da je to pravi grad, jer grad ne čini samo veličina nego i sadržaj – zahvalio se na organizaciji izložbe autor Duško Šibl udruzi Vila Velebita.