Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 12:35

Organizirati 3. kulturni Mozaik

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA ZAJEDNICE KULTURNIH UDRUGA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Nastala kao potreba zajedništva i zajedničkog nastupa kulturnih udruga u čiji rad se uključilo tridesetak kulturnih udruga Zajednica je s nekoliko svojih djelatnosti i manifestacija opravdala svoje osnivanje. Iako sa malim sredstvima, kao uostalom i drugim kulturnim asocijacijama, članovi skupštine donijeli su odluku da će se i ove godine povodom Dana županije organizirati priredba 3. kulturni Mozaik, na kojoj 20-tak udruga prikažu svoja dostignuća u folkloru, glazbi, pjesmi i plesu. – Osnivanje zajednice i središnja priredbaIMG 7258 kulturnog amaterizma je mali pomak ka institucionaliziranju kulturnog amaterizma u županiji. Kulturni Mozaik potiče na županijskoj razini aktivnosti u kulturnim udrugama, veći angažman u pripremanju za nastupe uz pomoć stručnih osoba, čemu pridonosi činjenica da nastup na Mozaiku prati stručno tijelo, koje daje osjene triju glavnih odrednica – plesa, nošnja i glazbe. Na taj način zajednica motivira kulturne udruge da ne posustanu u iznimno vrijednom radu na očuvanju folklornog i etnološkog blaga – istakla je podnoseći izvještaj o radu tajnica zajednice prof. Ana Pirović.
Kako su do sada bili u financiranju usmjereni isključivo na sredstva prikupljena od članarine i sredstva koje je osiguravala županija, od ove godine zbog dokazanog rada i organizacije priredbi očekuju sredstva od ministarstava, te IMG 7260općina i gradova.
Na Mozaiku se najboljim udrugama osigurava nastup na Hrvatskom saboru kulture, te na nastupima, natjecanjima i smotrama državnog značaja. U planu su djelovanje i pomaganje osnivanja drugih kulturnih udruga, iskorak u izdavačkoj djelatnosti uz brošuru koja prati priredbu Mozaik, promicanje kulturnog turizma kroz suradnju s Turističkom zajednicom županije, općina i gradova te proširenje suradnje s zajednicama drugih županija.