Ponedjeljak, 03 Lipanj 2024 16:22

Najavljen program jubilarnog 55. izdanja Festivala "Zlatne žice Slavonije" u Požegi od 6. do 8. rujna

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA / ZLATNI LUG - Program ovogodišnjeg 55. Festivala "Zlatne žice Slavonije" Požega 2024. najavljen je u Restoranu Zlatni lug uz tamburašku glazbu i gizdave djevojke u narodnoj nošnji, a najavili su ga požeški gradonačelnik i saborski zastrupnik dr. sc. Željko Glavić, umjetnički direktor festivala Saša Botički, voditelj folklornog programa Nikola Kramar i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Gradonačelnik Glavić je istakao da se zadnje dvije godine promijenjena koncepcija pokazala uspješnom pa se u tom stilu nastavlja i ovogodišnji, jubilarni 55. Festival "Zlatne žice Slavonije a interes za festival se vraća. - Grad stoji organizacijski i financijski  i iza ovogodišnjeg festivala. Nadamo se i vjerujemo, uz trud svih članova Organizacijskog odbora, ali pogotovo uz trud umjetničkih voditelja gospodina Botičkog, gospodina Kramara, gospodina Alena Kovačevića, svih onih koji najviše znaju o tome, da će i ovaj festival uspjeti privući sve koji vole tu vrstu glazbe, ali i one koji vole lijepe događaje ovdje u Požegi. Pozivam sve naše sugrađane, pozivam sve stanovnike Požeško-slavonske županije i sve drage goste kojima je tamburaška glazba na srcu da i ove godine podrže festival svojim dolaskom.

Sve počinje u petak  6. rujna od 17 sati svečanim mimohodom folklornih društava do pozornice gdje slijedi nastup društava od 17,30 sati s programom "Folklorna baština Zlatne doline", najavio je voditelj folklornog programa Nikola Kramar. Slijedi od 19 sati svečano otvorenje festivala uz podizanje festivalske zastave i veliko kolo na središnjem trgu.  - Nakon toga, uslijedit će program “Folklorna riznica” uz nastupe ansambala iz Hrvatske i gostujuće ansamble iz inozemstva, a i ove godine održat će se izbor najgizdavije Šokice. Program će trajati do 21 sat kada nastavlja polufinalna festivalska večer.

Koncepcija ovogodišnjeg festival ostala je na tri festivalska dana, odvijat će se na Trgu sv. Trojstva na dvije festivalske pozornice, najavio je Saša Botički. - Novost je da će prvu večer, u petak, nakon nastupa folklornih skupina, biti polufinalna tamburaška večer na kojoj će se predstaviti 17 izvođača: Stjepan Mlikota Stjepko, Šokačka Posla feat. Sanja Hajduković, Ivica Šeperić, Rubato, Libero, D-Mol, Domagoj Vukovarac, Luka Samardžić, Valentina Žnidarić, Alibi, Quercus, Astal, Marija Badovinac feat. Zvonimir Dropuljić, Goran Filipović, Natea Perinović i Stjepan Japarić a pravo nastupa ostvarili su dobitnici druge nagrade festivala „Zlatni glas Zlatne doline“ u Kaptolu, Marko Križanović i Tamburaški sastav Misija. Najbolji izvođač s polufinalne večeri nastupit će u nedjelju na završnoj večeri.

Nakon svega održat će se i koncert tamburaša "Gazde" u presjeku njihove 30-godišnje karijere i sa puno pjesama koje su prvi puta izvedene upravo na požeškom festivalu. Subotnja večer započet će sa autorskom večeri Veljka Valentina Škorvage na kojoj će biti izvedeno 20 njegovih skladbi kojem će izvoditi brojni solisti uz pratnju festivalskog tamburaškog orkestra. Subotnja večer završit će koncertom Slavonskih lola, a nakon njih koncert Petra Graše.

Treća večer u nedjelju 8. rujna za uvod ima program "Tambura nas spaja" u kojemu će nastupiti orkestri iz Slovenije, Austrije, te orkestar Ljetnog tamburaškog kampa iz Pleternice. Nakon njih slijedi finalna večer novih pjesama, tradicionalnih tamburaških  pop tamburaškihz pjesama koje izvode: Miroslav Škoro, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Filip Hozjak, Slavonske Lole, Gazde, Fijaker, Berde Band, Ravnica, Šokci, Ambar feat. Tomislav Đukić, Đuka Čaić, Cecilija, Vlatka Kopić Tena, Kas feat. Marija Mirković, Lege i Mladen Burnać, a nastupit će i pobjednik s festival iz Kaptola TS Divne godine i Mariana Ilkiv s pjesmom "Zašto se lažemo".

Što je sve pripremila Turistička zajednica u tri festivalska dana iznijela je direktorica Mirna Šimunović Svoboda. To je svakako poznata gastro manifestacija "Požeška fišijada" koja je na program u petak 6. lipnja na starom mjestu u Parku kraj Orljave, koja će ponovno okupiti najbolje majstore fiš paprikaša a još više ljubitelja ribe i fiša.

I ove godine održat će se dječje natjecanje “Zlatni mikrofon” koje se održava treću godinu zaredom i to u subotu 7. rujna u dopodnevnim satima, a najbolje dječje izvedbe izvest će se u nedjelju prije početka službene finalne večeri. Sva tri festivalska dana u pješačkoj zoni bit će organiziran Festivalski sajam s proizvodima OPG-a, obrta i udruga.

Medij