Utorak, 04 Lipanj 2024 09:33

Na 40. Smotri slovačkog folklora u Hrvatskoj uz 9 slovačkih matica iz Hrvatske sudjelovala i MS iz Jakšića

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

RIJEKA - Hrvatski kulturni dom na Sušaku u Rijeci u subotu 1. lipnja je ugostio 40. Smotru slovačkog folklora, koja je okupila izvođače i posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva. Ova manifestacija, koja se svake godine održava u drugom mjestu u RH , nakon deset se godina vratila u Rijeku i to kada Matica slovačka Rijeka također obilježava obljetnicu – 30 godina svog djelovanja.

Miroslava Gržinić, predsjednica Matice slovačke Rijeka i predstavnica slovačke nacionalne manjine u PGŽ-u, rekla je da zadovoljna je što su se poklopile dvije obljetnice. “Kako se manifestacija održava svake godine u drugom hrvatskom gradu gdje žive Slovaci, možemo reći da je ‘putujuća’.

Zahvaljujem svima koji su nam pomogli, pogotovo Savezu Slovaka koji nam je dao povjerenje za organizaciju, kao i svima koji su nam pomogli financijski – od grada, županije i Savjeta za nacionalne manjine iz HR i Republika Slovačka”.

Brojni uzvanici prisustvovali su ovoj manifestaciji:  veleposlanica Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Hana Kováčova, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Tibor Varga, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i Zlatko Komadina župan Primorsko-goranske županije.

Na smotri su nastupile matice slovačke iz Hrvatske: Ilok, Jakšić, Josipovac, Lipovljani, Međurić, Miljevci, Našički Markovac, Osijek i Rijeka. Nastupila su i dva hrvatska kulturno umjetnička društva s područja Rijeke.

Nastup Jakšičana s novim programom je razveselio sve okupljene, a poslije programa glazbenici MS „Kukučin - Kuntarić“ Jakšić razveselili su pjesmom sve prisutne.

Posjetitelji su mogli vidjeti izložbu tradicionalnih slovačkih ukrasa koje je predstavila, Anna Kulichova iz Slovačke, dugogodišnja suradnica s Maticom slovačkom Rijeka. Ona izrađuje ove lijepe ukrase, a ovom su prilikom došli da nam pokažu dodatke koji se koriste za ukrašavanje glave nevjesti poslije ponoći kad postaju žene - objasnila je Mirjana Gržinić.