Ponedjeljak, 12 Veljača 2024 10:05

Predstavljena tri najnovija izdanja Požeške biskupije uz 25. obljetnicu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - U Dvorani svete Terezije u Požegi, održano je predstavljanje triju knjiga u izdanju Požeške biskupije i to, Šematizam Požeške biskupije, Katedrala svete Terezije u Požegi i Svetište Gospe Voćinske, a promociji je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević, autor posljednjih dviju monografija.

- Nedavno proslavljena dvadeset i peta obljetnica Požeške biskupije potaknula nas je da se osvrnemo na život naše mjesne Crkve. Uz svoje prvotno evangelizacijsko poslanje, ova je mlada biskupija obogatila naše društvo na području kulture i povijesti, umjetnosti, odgoja i obrazovanja, ekumenizma, pastoralnog, karitativnog i drugog djelovanja. O plodonosnoj izdavačkoj djelatnosti svjedoče brojna djela, a danas smo se okupili kako bismo predstavili posljednja tri izdanja koja su ugledala svjetlo dana minule građanske godine. Knjige će nam predstaviti Stjepan Kožul, Katarina Horvat-Levaj i Biserka Rauter Plančić – uvodno je rekao velečasni Marijan Pavelić, koji je moderirao promocijom.

psz013

 Šematizam Požeške biskupije, koji je tiskan o dvadeset i petoj obljetnici Biskupije, donosi temeljit uvid u život požeške mjesne Crkve s njezinim stanjem na kraju 2022. godine. Kanonik Stjepan Kožul istaknuo je da se promocijom vrednuje život i rast požeške mjesne Crkve, njezine pastoralne, vjerske i kulturne baštine, od njezine uspostave 1997. godine do danas, a Šematizam Požeške biskupije to sažeto otkriva.

Knjiga Katedrala svete Terezije u Požegi, treće je pak izdanje knjige o požeškoj Katedrali pisano na hrvatskom i engleskom jeziku te donosi kulturno-povijesni prikaz najvažnijeg sakralnog zdanja Požeške biskupije, u kojem autor, biskup Antun Škvorčević, pruža najvažnije informacije prikladne za hodočasnike i druge posjetitelje.

O trećoj predstavljenoj knjizi, Svetište Gospe Voćinske, moderator velečasni Pavelić kazao je da u njoj autor, biskup Antun Škvorčević, pruža osnovne informacije o crkvi Majke Božje u Voćinu iz 15. stoljeća. Napomenuo je kako je ovo treće izdanje prošireno izvještajem i fotografijama s proslave dvadeset i pete obljetnice Požeške biskupije kada je voćinska crkva svečano proglašena Manjom bazilikom.katedrala

Glazbenim doprinosom, promociju su uveličali članovi Zbora Katoličke osnovne škole u Požegi i članovi Dječjeg katedralnog zbora pod ravnanjem Ljube Šolić i uz instrumentalnu pratnju katedralnog orguljaša Mihaela Mojzeša te učenice Katoličke gimnazije u Požegi, Katarina Musić i Viktoria Barić.