Srijeda, 28 Kolovoz 2013 22:27

„Muzej u loncu“, prezentacija dosadašnjeg rada projekta uz degustaciju zaboravljenih jela Požege i Požeštine

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA ZA FESTIVALSKE DANE  -

 

Muzej u loncu je projekt Gradskog muzeja Požega kojemu je cilj kroz stručno istraživanje i dokumentiranje starih i zaboravljenih jela grada Požege i Požeštine popularizirati običaje i povijest ovog kraja. Jednako tako, Muzej u loncu želi skrenuti pozornost na mnoge mogućnosti iskorištavanja rezultata istraživanja, od gastronomske valorizacije ovog dijela Hrvatske kroz zaštitu nekih od jela kao nematerijalnog kulturnog dobra RH, zaživljavanja zanimljivih tradicijskih jela u ugostiteljskim objektima, osmišljavanje i proizvodnju gastrosuvenira, do promicanja ekoloških vrijednosti tradicijske i prirodne hrane kroz pokretanje izrade namirnica za tradicijska jela u malim gospodarstvima.

Promičući ove ciljeve, Muzej u loncu je sa izložbom 'Baš se nekad dobro jelo, prezentacijskim predavanjem i degustacijom zaboravljenih jela Požege i Požeštine obišao zahvaljujući Zajednici turističkih vodiča Slavonije Baranje i Srijema u proteklih godinu dana sedam eminentnih restorana Slavonije (Đakovo, Osijek, Zmajevac, Županja, Ilok, Vinkovci i Višnjica), uvelike šireći interes populariziranjem ove teme.

Nakon godinu dana, uz degustaciju desetak novootkrivenih zaboravljenih jela, želimo Požežanima predstaviti dosadašnja postignuća Muzeja u loncu, njegovu budućnost, ali i novi dizajn bloga Muzej u loncu, promicatelja prošlosti i običaja Požege i Požeštine. Očekuju vas u Hotelu Grgin dol 01. rujna od 20,30 sati.