Nedjelja, 01 Rujan 2013 13:47

Požega četiri dana živjela sa svojim festivalom

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

ZAVRŠIO 44. POŽEŠKI GLAZBENI FESTIVAL SLAVONIJE POŽEGA 2013. -

TAMBURA, PJESMA I VINO NA POŽEŠKIM ULICAMA I TRGOVIMA

POŽEGA – Požežani su ponovno četiri dana živjeli sa svojim festivalom koji se po 44. puta održao na požeškim ulicama i trgovima. tradicija koja je započela daleke 1969. godine održala se do danas, iako je festival nekoliko puta i mijenjao ime, a sada po drugi puta održava se pod imenom Glazbeni festival Slavonije. Sve je i ove godine započelo Festivalskom povorkom od Željezničkog kolodvora, gradskim ulicama sve do Trga svetog Trojstva, koju ju ove godine brojilo preko 700 sudionika, što je svakako rekordan broj, a rezultat nove vlasti u gradu Požegi, koja je izmirila sve strane. Tako su u svečanoj povorci po prvi puta ove godine bili pripadnici obje povijesne postrojbe, i Požeška građanska straža i Trenkovi panduri, oba kulturno umjetnička društva GKUD Požega i KUD Požeška dolina, ali i konjanici, zaprege i folkloraši koji nekada nisu mogli nastupiti u Požegi. Osim brojnih kulturno umjetničkih društava sudjelovale su i udruge od konjogojstvenih, vinogradara i vinara, pčelara, plesne skupine Plesnih studija Marine Mihelčić i Ilijane Lončar, nekoliko skupina Dječjih vrtića.IMG 7622

 

Na trgu su članovi folklornih društava i plesnih skupina izveli dio svog bogatog programa a prikazana je i Požeška berba grožđa, u kojoj se na stari način djevojačkim nogama pripremao mošt iz zrelog grožđa, koje su izveli članovi KUD Tkanica iz Alilovaca. Festival je otvorio i brojne manifestacije najavio požeški gradonačelnik Vedran Neferović  - Želim svima nama da naš slavonski i hrvatski požeški festival nastavi tradiciju koju je imao u prošlosti te da sljedeći dani u Požegi proteknu na radost svih naših gostiju i sugrađana.

 

IMG 7629Na trgu Starih zanata i rukotvorina brojni proizvođači rukotvorina, suvenira, ručnih radova i nakita, narodnih nošnji i pletenih košara, izložili su građanima Požege svoje proizvode, a u Ulici Kulena, vina i rakije mogli su se okrijepiti i kušati poznate slavonske suhomesnate delicije, a posebno kulen i „slavonski hot dog“ u kojem se nalazi prava mesna slavonska, malo ljutkasta kobasica, kojega je ponudio poznati kulenar Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca.   

Tamburaška večer donijela tri finalista

Po tradiciji prve večeri festivala Tamburaškoj večeri nastupili su mladi pjevači i tamburaški sastavi, njih ukupno 16. U finalnu subotnju večer odlukom stručnog ocjenjivačkog suda plasirali su se: debitantica na Požegi, Ana Fortuna s pjesmom „Poljubi me iz inata“, glazba Vlado Smiljanić, tekst Đurđa Habel,IMG 7659 zatim TS Zlatni vez s pjesmom „Gdje si sada ti“,  napisao trojac Hrvoje Bogutovac, Krešimir Stipa Bogutovac i Stjepan Rudinski, a treći finalist je Vlado Bašić i ženska vokalna grupa Pudarice s pjesmom „Tebi pjevam majko Slavonijo“, autori Željko Zovko, Vlado Bašić i Igor Gregurić.

Nastupili su još TS Pleter, Tamburaši šaljivđije, Žeteoci, Zlatna dolina, Satir, Frankopani, Bisernica, Sitan vez, Klapa Bracera, Maja i Primus, Stjepan Lach, Mirko Pećar i Matej Baltić.

U nastavku večeri upriličen je koncert Stjepana Jeršeka Štefa "Sve poštivam svoje uživam" povodom 20 godina njegove glazbene karijere. Gosti na koncertu Šima Jovanovac, Igor Delač, Vlado Smiljanić i Miroslav Škoro izveli su nekoliko svojih uspješnica. Iako je bilo dosta hladno Požežani su toplim pljeskom popratili izvedbe Štefa koji je svoje najljepše hitove i ispjevao na požeškom festivalu.

Večer pjesme i vina

Vrlo jaka Večer pjesme i vina, kako po izvođačima, poznatim imenima i popularnim skladbama uz pop stilu privukla je i veliki broj posjetitelja na trgu, po procjenama i preko pet tisuća. Nastupili su popularni Gazde, Džentlmeni, Bekrije, Bosutski bećari, Begini, Prijatelji, Veličke legende, Posegana, solisti IMG 7877Miroslav Škoro, Igor Delač, Ivan Mikulić, Antonija Šola, Minea i dr.

Proglašene su i najslušanije pjesme s prošlogodišnjeg festivala po glasovima 40 hrvatskih radio postaja. Najslušanija je  "Želim te noćas" u izvedbi Bosutskih bećara, autori Marin Bando, Ivan Šebal i Branimir Jovanovac. Druga najslušanija pjesmom je "Jedina ljubav moja" koju izvode Đentlmeni, autori Mario Vestić, Dalibor Zavođa i Željko Nikolin. Treća najslušanija pjesma je „Zlatna polja mog djetinjstva“ koju je izveo duet Miroslav Škoro i Tedi Spalato, autori Tedi Spalato, Rajko Stilinović i Miroslav Škoro i Željko Nikolin.

Tijekom dana u Gradskom kazalištu predstavljeni su novi video spotovi za pjesme koje na  festivalu izvode Begini „Dolazi trideseta“, TS  Prijatelji „Još za tebe sve bi dao“, te domaći TS  Posegana za pjesmu „Doživotno tvoj“. Kako su glazbeni tv programi sve popularniji i gledaniji tako se sve više snimaju i video spotovi i prestižno je imati za svoju pjesmu video spot.IMG 7914

Finalna Večer tamburaške pjesme

Trećeg dana festivala također su održane promocije novih video spotova. Vidjeli smo Mejaše za pjesmu „Bolji nego ikad“, Đentlmene za pjesmu „Nije meni ljubav suđena“ i domaće Veličke legende za pjesmu „Hej malena“.

Na večer uz izravni prijenos na 2. programu HTV vidjeli smo 17 novi skladbi, koje su izveli TS Slavonski dukati, Ravnica, Patria, Šokci, Fijaker, Arteški bunar Zvona, Širok šor, solisti Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac, Katarina Grujo, Cecilija, Pero fešta i dr. Čuli smo i tri pjesme koje su se plasirale s prve polufinalne večeri te tri najslušanije tamburaške pjesme s prošlogodišnjeg IMG 8143festivala.

Najslušanija je pjesma Stjepana Jeršeka Štefa „Ljube se dva goluba“, autori Željko Barba, Miroslav Škoro, Željko Nikolin i Aleksandar Homoky. Druga najslušanija je pjesma Slavonskih lola „Sastala se braća“, autori Nera Ban, Mario Zbiljski, Boris Krivec i Željko Nikolin, a treća najslušanija je pjesma Krunoslava Kiće Slabinca „Rastajem se Slavonijo s tobom“ autora Vlade Smiljanića.

Nagradu za najljepše stihove o Slavoniji koju tradicionalno dodjeljuje Radio Osijek dobio je Zdravko Carević za skladbu „Zlatovez“ koju izvodi muška skupina Bećarine iz KUD-a “Tena” iz Đakova. Nagrade najslušanijim izvođačima uručili su predstavnici sponzora, a novčane nagrade pobjednicima uručio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović. On je ujedno i zatvorio festival, te najavio otvaranje natječaja za Glazbeni festival Slavonije – Požega 2014. godine.