Srijeda, 28 Kolovoz 2013 13:52

„Peškir, jedna zaboravljena priča“, tradicijski peškiri požeškoga kraja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA ZA FESTIVALSKE DANE  - 

 

POŽEGA - Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega za vrijeme održavanja „Glazbenog festivala Slavonije“ predstaviti će se 29. kolovoza etnografskom izložbom tradicijskih peškira požeškog kraja pod nazivom „Peškir, jedna zaboravljena priča“ u 18,30 sati. Ovom izložbom koju financira Ministarstvo kulture RH, prezentirat će se dio građe iz fundusa Gradskog muzeja Požege, odnosno predmeta iz Zbirke tekstila.

Tradicijski ručnici - peškiri kao značajni dio građe spomenute Zbirke, ogledalo su bogatstva i raznovrsnosti tkalačkih tehnika i vezova požeškoga kraja. Mnogostruka funkcija, od uporabne primjene u svakodnevnom životu do vrijednosne, ukrasne i obredne uloge u životnim i godišnjim običajima biti će prezentirana na dva načina, ambijentalnim prikazom kroz fotografije i modelima 2D likova, koji će predstavljati aktere pojedinih običaja s originalno postavljenim predmetom – ručnikom u prostoru, te predstavljanjem samih predmeta iz Zbirke tekstila popraćenih pričom o njihovoj namjeni i funkciji.

         Ručnik ili peškir bio je izuzetno bitan u svakom domaćinstvu, te je u prošlosti imao mnogostruku ulogu: od praktične primjene u svakodnevnom životu do simboličke uloge u svim životnim običajima, od rođenja, svadbe pa do smrti, te godišnjim običajima. Kroz povijest njegove izrade ogledaju se tkalačke vještine i likovna kreativnost seoskih žena, i utjecaj građanske kulture i migracija koje su se zbivale na ovom prostoru.

Cilj ove izložbe osim prikupljanja novih podataka, je i predstavljanje teme i zbirke široj javnosti, posebno u edukativne svrhe, te sagledavanje ručnika kao bitnog dijela materijalne i nematerijalne vrijedne kulturno - etnografske baštine kroz njegove društvene, estetske, lokalno-regionalne specifičnosti.

U želji populariziranja tradicijske baštine mlađim naraštajima, izložbu će pratiti kreativna etnografsko-likovna radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola i video projekcija tkanja peškira na tkalačkom stanu.