Srijeda, 10 Svibanj 2023 08:27

Nagrađeni najuspješniji putopisi i videoreportaže u sklopu natječaja Ogranka MH u Požegi U skitnjama s Matkom Peićem

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Ogranak Matice hrvatske u Požegi početkom je travnja raspisao Državni natječaj za pisanje zavičajnog putopisa i snimanje zavičajne videoreportaže 2023. U skitnjama s Matkom Peićem posvećen požeškom književniku čija se 100. godišnjica rođenja obilježava ove godine. Natječaj je bio upućen svim osnovnim i srednjim školama na području Republike Hrvatske. U sklopu natječaja birala su se dva najbolja putopisa u kategoriji osnovnih i srednjih škola te dvije najbolje videoreportaže također u kategoriji osnovnih i srednjih škola.

344307959 994182654906448 865247459491020434 n

 

Na natječaj su pristigli radovi iz raznih hrvatskih krajeva, a radove su vrednovali članovi dvaju prosudbenih povjerenstava. Putopise su prosuđivale profesorice Marijana Ćorluka, Blanka Đimoti Zima i Nataša Puljašić, a videoreportaže Marijan Pavelić, Inga Devčić i Miroslav Paulić.

Svečanost proglašenja najuspješnijih sudionika natječaja i podjela priznanja i zahvalnica održana je 9. svibnja 2023. u Gimnaziji Požega. Nataša Puljašić i Duška Galić, profesorice hrvatskoga jezika, upriličile su prigodan program posvećen Matku Peiću u kojemu su sudjelovali učenici požeške gimnazije interpretativnim čitanjem ulomaka Peićeva putopisa Skitnje i glazbenim brojem.

Nazočne je pozdravila Anita Katić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske, zahvalila svima na sudjelovanju u natječaju i čestitala najuspješnijima te ravnateljica Gimnazije Požega dr. sc. Vesna Vlašić koja je istaknula kako joj je drago što se svečanost dodjele nagrada održava upravo u Gimnaziji jer su i prvi tajnik Matice hrvatske Vjekoslav Babukić kao i sam Matko Peić bili učenici ove škole.344351271 759133612368400 737883721319519511 n

 

Blanka Đimoti Zima, članica povjerenstva za prosudbu putopisa, prokomentirala je pristigle radove osvrnuvši se na njihovu raznolikost, slikovitost i kreativnost. Pohvalila je uložen trud mentora i učenika i iskazala nadu da će natječaj za pisanje putopisa i snimanje videoreportaže u organizaciji Ogranka Matice hrvatske postati tradicionalan.

Inga Devčić i Miroslav Paulić, članovi povjerenstva za prosudbu videoreportaža, komentirali su pristigle videourate ukazavši na njihove tehničke, kao i umjetničke, osobitosti. Profesor Paulić posebno je pohvalio nagrađene videoreportaže i ukazao na činjenicu kako ova forma zapravo nudi i mogućnost virtualnoga putovanja i dodatnog upoznavanja opisanih krajeva.

U kategoriji najboljih putopisa za osnovnu školu pohvaljeni su i nagrađeni sljedeći učenici i mentori: Filip Mucić, učenik 7. razreda OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca i njegova mentorica Maša Vulić te Lara Staničić, učenica 6. razreda OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije i njezina mentorica Jelena Matušan.

344300538 6083668291718573 726052226961570535 n

 

U kategoriji najboljih videoreportaža za osnovnu školu pohvaljeni su i nagrađeni: Lara Brcković, učenica 7. razreda Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja i njezina mentorica Katarina Franjo te DžanaČeljo, učenica 5. razreda OŠ Montovjern iz Dubrovnika i njezina mentorica Nike Savić.

U kategoriji najboljih putopisa za srednju školu pohvaljeni su i nagrađeni: Elizabeta Abramović, učenica 1. razreda III. Gimnazije iz Zagreba i mentor Ilija Barišić te Anđela Mađeruh, učenica 1. razreda Prva riječka hrvatska gimnazija i njezina mentorica Nataša KuzmarColnar.

U kategoriji najboljih videoreportaža pohvaljeni su i nagrađeni: Glagoljaši, skupina učenika Srednje škola Ambroza Haračićaiz Malog Lošinja i mentorice Milica Prole i Zrinka Jensch te Dana Damjanović, učenica 1. razreda Gimnazije  Požega i njezina mentorica Marija Mrkojević.

Svečanosti dodjele nagrada uživo su sudjelovali nagrađeni učenici i njihove mentorice iz Vinkovaca, Virja te iz Požege, a ostali su se pohvaljeni i nagrađeni učenici i mentori u svečanost proglašenja najuspješnijih uključili online predstavivši ukratko svoje radove i škole.