Subota, 13 Svibanj 2023 11:19

Slikarska kolonija u Češkoj besedi Kaptol priprema radove za izložbu uz proslavu 100 godina besede i Dožinky

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KAPTOL - Češka beseda Kaptol ove godine obilježava svoju jubilarnu 100. obljetnicu. Povodom toga važnog događaja, 14. i 15. srpnja bit će domaćin Žetvenih svečanosti – Dožínky, najveće manifestacije češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. To je događanje koje prethodi ovom značajnom obilježavanju kraja žetve, a koje će značajno doprinijeti kulturnom životu kaptolačkih Čeha.

Stoga je organizirana po prvi puta i Slikarska kolonija u prostoru Češke besede Kaptol, ali i eksterijerima samog Kaptola i okolice, vinograda, jezera, šuma i vizura samog mjesta.

 - Na Slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici koji su članovi čeških beseda Kaptol, Daruvar, Osijek, Virovitica i dr. Motivi će biti raznoliki; od kaptolačkog zavičaja do prikaza rada u poljima, sve ono što čini habitus ljudi rođenih u ruralnom kraju kakvi su, uostalom, i ovdašnji Česi. Umjetničke slike nastale na ovoj koloniji moći će se pogledati na izložbi koja će biti otvorena povodom Žetvenih svečanosti u Domu Češke besede Kaptol - istakao je predsjednik ČB Kaptol Zdenko Tauš koji je bio domaćin ove prve slikarske kolonije i sve slikare vodio po Kaptolu i okolici.

Uz već etablirane slikare, uglavnom slikarice, u slikanju su se okušale i mlade kaptolačke snage, Marijana Nitraj i Marija Novak.

Žetvene svečanosti - Dožinky su kulturno događanje koje financirano iz državnog proračuna posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. Održat će se u organizaciji Češke besede Kaptol, Općine Kaptol i TZ Zlatni Papuk, a pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije.