Nedjelja, 07 Svibanj 2023 08:32

11. Smotra folklora "Šokačko se kolo vije" uz trodnevnu manifestaciju "Tambura za dušu" u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KAPTOL -  U sklopu trodnevne manifestacije "Tambura za dušu" koja je započela još u četvrtak 04. svibnja Koncertom "Tambura bez granica", nastavila s 48. "Zlatnim glasom Zlatne doline u petak 5. svibnja, završila je 11. Smotrom folklora "Šokačko se kolo vije" u subotu 6. lipnja. Sve tri priredbe održane su u Sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca u Kaptolu na velikoj pozornici s profesionalnom i odličnom rasvjetom i razglasom, a festival su snimali i prenosile neke tv kuće.

Tako je tri dana Kaptol po drugi puta kroz tri dana bio sjedište tamburaške glazbe i folklorne baštine. A Kaptolčani i posjetitelji u većem broju iz Požeštine i susjednih županija pa sve do Vojvodine uživali su u tamburaškoj glazbi i pjesmama o Slavonji, Srijemu i Baranji. Najveseliji su bili posjetitelji iz Sisačko-moslavačke županije koji su posebno navijali i pjevali uz pjesmu iz svoga kraja, pjesmu o Škrletu, vinu iz moslavačkog kraja koju je pjevao Ivan Petravić. Na Koncertu tamburaških orkestara svakako je najdojmljiviji bio Subotički tamburaški orkestar koji je bilo zaista zadovoljstvo slušati i gledati. Bio je to pravi profesionalni nastup koji je završio "Šokačkom rapsodijom" u izvedbi samo požeškog dijela Orkestra 120 tamburaša.

11. Smotru foklora "Šokačko se kolo vije" na kojoj je nastupilo 6 KUD-ova i pjevačkih skupina predstavio je predsjednik domaćeg KUD-a "Ivo Čakalić" Slavko Čakalić. On je istakao da njihov KUD kao i cijeli kaptolački kraj čuva i njeguje ostavštinu Ive Čakalića, poznatog sakupljača baštine, pjesme i plesova, običaja koje je godinama sakupljao u Požeštini, a posebno selima pod Papukom.

Sve brojne izvođače i posjetitelje u dvorani pozdravio je i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, čestitajući svim članovima folklorni društava što njeguju i čuvaju od zaborava svoju kulturu, baštinu, pjesmu i ples. Najavio je uskoro i izdanje monografije o Ivi Čakaliću u kojoj će se naći i dio njegove ostavštine koju je godinama marljivo sakupljao, bilježio i očuvao. Čestitke i pozdrave svim folklorašima uputio je i zamjenik županije Ferdinand Troha.

Na smotri su nastupili, prvo domaćini KUD "Ivo Čakalić iz Kaptola s pjesmama i plesom kaptolačkog i požeškog kraja. U nastavku nastupili su članovi Zavičajnog društva KUD "Rama" iz Pleternice, Pučka pjevačka skupina "Vesele Slatinčanke" iz Starog Slatinika, KUD "Smilje" iz Slavonskog Broda, HKUD "Izvor" iz Donje Motičine i KUD "Sloga" iz Satnice Đakovačke.

Kako je istakao predsjednik Slavko Čakalić smotra je samo prvo poluvrijeme, a drugo je trajalo u Vatrogasnom domu do ponoći. Uz pjesmu i ples, večeru, nastavilo se s druženjem. Folkloraši su ljudi od pjesme i plesa, a to su pokazali i u neslužbenom druženju da im je pjesma i ples ono što teče njihovim žilama i krv koja ih cijelo vrijeme pokreće.