Petak, 21 Travanj 2023 09:32

6. Kazališni susreti dramskih skupina škola "KaZlaDo"

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U Gradskom kazalištu Požega održani su 6. Kazališni susreti dramskih skupina osnovnih i srednji škola Požeško-slavonske županije "KaZlaDo". Svečano otvaranje susreta na kojima sudjeluje 6 Osnovnih škola i 5 Srednjih škola započela je ravnateljica požeškog kazališta Valentina Neferović koja je istakla da joj je posebno drago da nakon tri godine pauze zbog pandemije  koronavirusa ponovno organiziraju i provode "KaZlaDo" što je skraćenica od Kazalište Zlatne doline: - Posljednji "KaZlaDo" održan je 2019. godine, a ove godine imamo 17 točaka, pojedinačnih i skupnih nastupa iz 11 škola. Interes raste i "KaZlaDo" je osim natjecateljskog i edukativnog karaktera. Ocjenjuje komisija u sastavu Ana Malenica, glumica iz Zagreba, Selena Andrić, lutkarica i prof. scenske umjetnosti iz Osijeka, Ivan Vukelić glumac porijeklom iz Požege i Dario Hak djelatnik požeškog kazališta, voditelj kazališta amatera. Stručni žiri će odabrati i dodijeliti nagrade za najbolju izvedbu pojedinačnog monologa i najbolju izvedbu skupnog nastupa u kategoriji srednjih i osnovnih škola. Svi članovi žirija imat će i radionice za nastavnike i profesore te za učenike, tako da će svi dobiti neka nova znanja i usvojiti neku novu vještinu. Jedan lijepi dan u Požeškom kazalištu, prožet dječjim osmjehom i uzbuđenjem.

Jedna od članica žirija Selena Andrić je istakla: - Mislim da je važno održavati ovakva događanja, ne samo zbog toga što će neki od tih učenika možda postati budući glumci, već zbog savladavanja treme i umijeća javnog nastupa. To je vrlo bitno i pomaže im u tom smislu, iako oni o tome sada ni ne razmišljaju. Iz mog dosadašnjeg iskustva, mislim da je najvažnije reći djeci da se opuste i da se igraju. Mi na Akademiji od prve pa do pete godine govorimo studentima da se igraju, da traže to nešto u sebi, da se ne pravi od njih glumce, već da oni to rade u svoje ime i pronađu najbolju verziju sebe.

Učesnike i njihove mentore pozdravili su pokrovitelji "KaZlaDa", pročelnica za društvene djelatnosti Maja Petrović i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Rezultate natjecanja i imena nagrađenih objavit ćemo poslije podne kada "KaZlaDo" završi.