Petak, 21 Travanj 2023 13:11

Najavljena trodnevna manifestacija "Tambura za dušu" u Kaptolu uz tamburaški koncert, festival i smotru folklora

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KAPTOL -  Za vikend prvog tjedna u svibnju rezervirajte si dolazak u Kaptol, jer tamo se održava trodnevna manifestacija "Tambura za dušu" u sklopu koje se održava  Koncert tamburaških orkestara Tambura bez granica, 48. Festival Zlatni glas Zlatne doline i Smotra folklora Šokačko se kolo vije. Sve se odvija od 4. do 6 svibnja u Sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca u Kaptolu. Događanja i organizatore pojedinih večeri najavila je Kristina Rupert iz Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Prvi dan, petak, 4. svibnja od 20 sati na programu je po drugi puta Koncert tamburaških orkestara "Tambura bez granica" koju je najavio voditelj  Kaptolačkog tamburaškog orkestrea Tihomir Šmitpeter i organizator koncerta: - Koncert "Tambura bez granica" je susret velikih tamburaških orkestara, a ove godine imamo tri orkestra – Kutjevački tamburaški orkestar iz Kutjeva, Subotički tamburaški orkestar iz Subotice te domaći orkestar iz Kaptola. Nakon nastupa orkestara čeka nas jedna poslastica, a to su najljepše pjesme sa Šokačke rapsodije 2023. u Zagrebu u izvedbi požeškog dijela tamburaškog orkestra koji je sudjelovao na brapsodiji. Pozivamo sve ljubitelje tamburaške glazbe da dođu i podrže ovu manifestaciju.

Drugi dan, subota 05. svibnja od 20,30 sati na programu je 48. Tamburaški festival Zlatni glas Zlatne doline" koji je najavio Jelenko Topić, dugogodišnji koordinator festivala: - Imamo dosta novosti, od tri pjesme koje će stručni sud proglasiti najboljima – dvije će biti izvedene na požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije 2023. Ukupno se izvode 24 pjesme. Posebno je što imamo po prvi puta ženski tamburaški sastav koji će se predstaviti, "Nemir" iz bjelovarskog kraja, imamo tri mlade solistice, dvije po prvi puta nastupaju na nekome festivalu. Jedna također iznenađujuća novina je to da će prvi puta na festivalu Zlatni glas Zlatne doline zasvirati i violina. U jednoj pjesmi imamo violinski uvod, imamo profesoricu glazbene škole koja svira violinu i ona će zajedno sa festivalskim orkestrom odsvirati tu pjesmu. To je jedna zanimljiva atrakcija, jer violina je jedan instrument koji uvijek plijeni pozornost ljubitelja glazbe. Za sada imamo tri izravne televizije koje će prenositi festival, ali pozivamo sve ljubitelje da dođu i poslušaju ovogodišnje 48. izdanje festivala.

Treći dan, nedjelja 06. svibnja od 19 sati održava se 11. Smotra folklora domaćeg KUD-a Ivo Čakalić, a smotru je predstavio predsjednik KUD-a Slavko nČakalić: Ove godine su svi gosti iz Hrvatske, gostuju četiri KUD-a i jedna pjevačka skupina. pošto gosti iz Mađarske ne mogu doći. Njegujemo izvorno pisanje od našeg Ive Čakalića, a sve naše koreografije koje plešemo su također po njegovim zapisima. Osnovani smo 2009. godine, ovogodišnja smotra je trebala biti 13., ali u vrijeme pandemije ju nismo održavali. Pozivamo sve žitelje naše okolice da dođu na Smotru folklora Šokačko se kolo vije.

Sve ovo podržava Općina Kaptol i osobno načelnik Mile Pavičić koji ističe: - Ove godine nam se održava 2. Tambura za dušu, manifestacija za koju se nadamo da će postati tradicionalna. Naš festival Zlatni glas Zlatne doline svake godine dižemo na neku novu razinu, s kvalitetnijim programom i svime onime što prati jednu ovakvu organizaciju. Ovo danas nije ni slično onome što je nekada bilo, u financijskom smislu i svakom drugom je to sada poluprofesionalni festival. Imamo ozbiljnije izvođače i veći broj izvođača. Zahvaljujem se svima koji sudjeluju u organizaciji i pozivam sve da posjete Kaptol u svibnju i uživaju u manifestaciji "Tambura za dušu".

Vrlo brzo nakon osnivanja Turističke zajednice Zlatni Papuk za područje 4 općine, postali su pokrovitelji i suorganizatori svih manifestacija na području Velike, Kaptola, Brestovca i Jakšića, a o ovoj manifestaciji Tomislav Galić direltor TZ Zlatni papuk je rekao: - Lijepo je vidjeti da se nešto održava 48. godina, Zlatni glas Zlatne doline je pokretač ove šire verzije manifestacije koju smo pokrenuli. Mi idemo u smjeru da imamo veći broj višednevnih manifestacija, tako ćemo i dalje raditi. Lijepo je vidjeti ovaj respektabilan broj izvođača, a dovoljno govori o kvaliteti festivala to da pobjedničke pjesme završe na požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije. Svemu tome smo pridružili nešto novo, to su tamburaški orkestri. U Kaptolu se odlično radi s mladima putem tamburaških orkestara, oni imaju svoja poznanstva preko kojih možemo svi uživati u jednoj manifestaciji. Posebno uz pjesme sa Šokačke rapsodije, mislim da će to biti jedan jako lijep događaj. Ta manifestacija još nije toliko prepoznata, ali treba naglasiti da je to jedna jako lijepa tamburaška večer koju vrijedi poslušati. Naravno sve zatvaramo sa Smotrom folklora lokalnog KUD-a koji to godinama već radi. Mi kulturno-umjetnička društva imamo u sve četiri općine na kojima je TZ Zlatni Papuk, svi oni njeguju običaje i imaju svoje zasebne manifestacije tijekom godine.