Četvrtak, 02 Ožujak 2023 13:05

Projekcijom arhivskih filmova obilježena 50. obljetnica prvog Gimnazijskog filmskog kluba u Požegi

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Okupljanjem osnivača Gimnazijskog kino kluba Požega, članova tijekom 50 godišnjeg rada i sadašnjih mladih članova iz redova učenika Gimnazije Požega obilježena je 50. obljetnica prvog Gimnatijskog kluba u Požegi. Pozdravni govor i malo povijesti rekao je jedan od najdužih članova i dugogodišnji voditelj Kino kluba Gimnazija, kasnije osnovane Filmske radionice, a puno kasnije spojene u Udrugu GFR Film - video, prof. Željko Balog.

 - Dana obilježavamo 50. obljetnicu prvog filmskog kluba  u Požegi, a to je bio Kino klub Gimnazija. Osnovali su ga tadašnji učenici Gimnazije na čelu s prof. Rudom Čmelarom. Od tada se to polako razvijalo i trajalo ovih 50 godina. Osnovano je 23. veljače 1973. godine, a već nekoliko godina kasnije bivši učenici Gimnazije koji su se željeli baviti filmom osnovali su Filmsku radionicu. Ta dva kluba su se međusobno pomagali, stariji su pomagali mlađima, a snimali su se brojni filmovi, ali i osvajale nagrade u zemlji i inozemstvu. A od 1994. kada je izašao novi Zakon o udrugama, tada su se već punoljetni Kino klub Gimnazija i Filmska radionica osnovali Udrugu GFR (Gimnazija i Filmska radionica) Film - video, jer je u to vrijeme već vladao video. Tako su zajedno pokrenuli i Festival jednominutnih filmova koji ove godine slavi 31. izdanje festivala i najdugovječniji festival jednominutnih filmova na svijetu. Time smo pridonijeli da je naš grad na jednoj filmskoj karti svijeta, imali smo filmove iz stotinjak zemalja, ove godine bit će ih iz Sekcije filmske, požeške Gimnazije - istakao je prof. Željko Balog, napomenuvši da su u holu izložili dio opreme koja se nekada koristila. 

U Knjižnici su projicirani filmovi iz arhivske građe, crno bijeli, kolor, animirani koji su nastali u prvih desetak godina, a pokoji i kasnije. U učionici stranih jezika postavljena je izložba fotografija koje su nastale od samih početaka, naravno crno-bijele, do kasnijih color fotografija i plakata. Prva izložba fotografija postavljena je 1978. godine a druga 1981. godine. 

Nekolicinu osnivača KIno kluba Gimnazija, tada učenika a danas sve 66-godišnjaci i nešto mlađih, te brojčano dosta današnjih gimnazijalaca koje zanima film i članovi su Filmske ,sekcije Gimnazije, pozdravio je zamjenik županice Ferdinand Troha i čestitao im visoku obljetnicu.

Prof. Željko Balog istakao je na kraju da je njihova pjesma "doživjeti stotu",

Na kraju im želimo da i dožive te godine, a žele članovi uredništva Gimnazijskog lista koji su također izdavali tiskane novine, koje su sami pisali, uređivali i tiskali na ručnom "gestetneru" također 1973. godine, od kojih je jedan i autor ovog teksta, Vladimir Protić.