Srijeda, 01 Ožujak 2023 10:20

Predstavljanje knjige Anđe Marić "Moja revolucija u 365 dana" i njene borbe s teškom bolesti multiple

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - U prepunoj dvorani Svjetlosti Gradske knjižnice Požega održano je predstavljanje knjige Anđe Marić „Moja revolucija u 365 dana“. Zajedno sa svojim nakladnikom Nevenom Kepeskim predstavila je i svoju dugogodišnju borbu kada je u trenutku svoje najveće karijere kao misica, rokerica, pop pjevačica, tv voditeljica dobila prve dijagnoze, ne baš blistave prognoze, kojima se ona opirala, nije ih nikada priznavala, a posebno dijagnozu da će završiti u kolicima. Tada je počela njezina borba s bolešću koju je ispričala posjetiteljima u Požegi.

Odmah po ulasku u dvoranu, teškim hodom uz pomoć štapa dobila je ovacije posjetitelja, a sama ih je izazvala i kada se teškim pokretima popela na pozornicu što je uspjeh za oboljele od multiple skleroze. Veliki pljesak dobila je i kada je obznanila da Požegu nosi uvijek u srcu jer je ovdje odnijela svoju prvu pobjedu na izboru za Miss i postala misica.

Na pisanje knjige Anđu je nagovorio prijatelj. Rekao joj je da bi ljudi sigurno voljeli imati sažetak njezinih misli koje inače objavljuje u videima - i tako ih je počela zapisivati. Opisujući knjigu, Anđa je rekla kako je nakon dugo godina napokon odlučila izaći iz autoimunog ormara u kojem se skrivala jer ju je bilo strah toga što je slaba i što treba pomoć. Multipla skleroza danas je dio njezina života cijelo jedno desetljeće. To je bolest s kojom se nije bilo nimalo lako suočiti, ali, srećom, dogodio se trenutak u kojem se Anđa odlučila u svom životu pojaviti svakog dana bez obzira na to kako se osjećala. - Odlučila sam živjeti i pričati svoju novu priču o pobjedi i uspjehu koji sam sanjala. I kad nitko nije vjerovao u mene, ja sam vjerovala i u sebe i u svoj put. To moje putovanje i predanost rezultirali su ozbiljnom promjenom, revolucijom i osobnom evolucijom – postala sam žena kakva sam oduvijek htjela biti: dosljedna, predana, neslomljiva i ranjiva. Kao breskva – mekana iznutra, a čvrsta izvana. Počela sam vjerovati u to da je spasitelj kojeg tražim - žena u mom ogledalu. Hodala sam vatrenim poljima Mordora i preživjela. Sada stojim na drugoj strani i mogu podijeliti svoje iskustvo. Nije bilo lako, neću lagati, ali moguće je -  rekla je Anđa o knjizi koja je i plod njene borbe sa bolešću.

Urednica knjige Marina Dimić o Anđi ističe: - Nije neobično da Anđu Marić doživljavamo kao svoju prijateljicu, kao nekoga koga dobro poznajemo, iako je možda nikada nismo sreli. Upoznali smo je najprije kao glazbenicu, manekenku i voditeljicu, a potom i kao hrabru, snažnu ženu koja se suočila s teškim životnim situacijama onako kako mnogi od nas ne bismo mogli. Ona je osoba koju bismo zagrlili, kojoj bismo pružili ruku i jednostavno joj čestitali na tome što je takva kakva jest. A da je Anđa doista posebna osoba otkriva i u svojoj novoj knjizi „Moja (r)evolucija u 365 dana“. Knjiga je dijelom transkript, a dijelom razrada 365 tema iz videa s njezina YouTube kanala, no istodobno je i više od toga. Proživljeno iskustvo daje joj za pravo da nam poruči kako i najteže bitke nikad nisu unaprijed izgubljene.

Anđa Marić ne posustaje, bolest je nije nikako zaustavila u potpunosti i najavljuje da će raditi i dalje.