Srijeda, 05 Listopad 2022 16:37

Najavljen 1. Kazališni festival "Slavonski KaFe" s predstavama 5 slavonskih kazališta

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Na tiskovnoj konferenciji najavljeno je prvo izdanje Kazališnog  festivala "Slavonski KaFe" koje se održava u gradu Požegi u Gradskom kazalištu kao pokretaču ove inicijative o suradnji pet slavonskih kazališta. Svake godine održavat će se u drugom gradu iz kojega dolaze kazališta, Osijeka, Virovitice, Vinkovaca, Slav. Broda.

IMG 7963Cijeli projekt festivala koji će se održati u vremenu  od 15. do 22. listopada i kako je došlo do ideje, te tko je sve podržao ideju govorila je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović: - Ideja je proizašla prije godinu dana u nekakvom razgovoru između gospodina Rečića, gospodina Pintarića i mene – da je potrebno nešto što će povezati sva slavonska kazališta kojih je u našoj regiji pet. Nešto što će doprinijeti razvoju slavonskih kazališta, održivosti, zajedničkoj suradnji i razvoju publike te samom brandiranju kazališta pojedinačno unutar te suradnje. U konačnici, da se i naša kazališta kroz zajedničko djelovanje nametnu na kazališnoj karti Hrvatske.“

Sretni smo što smo zaista uspjeli dogovoriti se oko te teme i što smo ove godine za vrijeme Dana grada zapravo održali nekakav inicijalni sastanak pod nazivom „Mreža Slavonskih kazališta“ tu su nam se još priključili i gospodin Miran Hajoš i Robert Raponja ispred Akademije, a sve skupa je podržalo i Ministarstvo kulture i medija RH. Ovo je zapravo jedan mali korak, jedan početak, ali mi svi skupa vjerujemo da je ovo velika stvar.

Kao ravnateljici jako mi je drago što smo upravo Gradsko kazalište Požega nositelj Festivala, velika je to odgovornost, ali ljudi koji ovdje rade su već dovoljno uhodani u svoj posao. Mislim da smo sve krenuli na vrijeme i da će se ta priča posložiti onako kako treba biti, na jednoj lijepoj razini koju ovaj Festival, ovo Kazalište, a u konačnici i ova županija zaslužuje – istakla je ravnateljica Valentina Neferović.tonka plakat small 1

Kazališni festival su pozdravili, a posebno suradnju pet slavonskih kazališta pozdravili su na tiskovnoj konferenciji ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci Zdenko Rečić, trenutni zamjenik ravnatelja Dječjeg kazališta Branko Mihaljević u Osijeku Vladimir Ham koji je ujedno i novoizabrani intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku te aktualna intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja. Uz suradnju na ovom projektu oni su istakli i nešto o njihovim predstavama s kojima će sudjelovati na Kazališnom festivalu, a to su sve najbolje ocijenjene predstave izvedene u protekloj godini u pojedinim kazalištima. Festival otvara kao prva predstava Kazalište Virovitica s predstavom "Tonka će sutra".

 

Slavonski KaFe FB post 940x788px 01