Subota, 05 Ožujak 2022 09:58

Predavanje dr. Mire Jakovljevića "Kultura empatije i društveno zdravlje; za obitelj pripravni"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Požega održano je u velikoj dvorani HGK komora Požega predavanje dr. Mire Jakovljevića "Kultura empatije i društveno zdravlje; za obitelj pripravni". U vrlo interesantno predavanje uvela nas je potpredsjednica MH Požega Ljiljana Marić: - Poštovani članovi i prijatelji Matice hrvatske, dragi gosti, srca puna radosti pozdravljam vas na večerašnjem događaju u sklopu Dana Matice hrvatske i Dana grada Požege, predavanju „Kultura empatije i duševno zdravlje; za obitelj pripravni“ u svoje ime ali i u ime naše nove predsjednice Anite Katić. Posebno pozdravljam dr. Miru Jakovljevića koji će nam progovoriti o ovoj temi kao i psihologa i teologa p. Miju Nikića, predsjednika Zaklade biskupa Josipa Langa iz Zagreba. Veliko im hvala na dolasku, a veliko hvala i našoj članici Đurđici Gatjal koja je dogovorila s dr. Jakovljevićem ovo predavanje.

Dr. Miro Jakovljević je jedan od vodećih psihijatra u Hrvatskoj, redoviti je profesor psihijatrije u trajnom zvanju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, specijalist psihijatar, uža specijalnost mu  je biologijska psihijatrija i klinička psihofarmakologija, socijalna psihijatrija.

Rođen je 1954. u Sarajevu, gdje je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu. Još uvijek radi u KBC Zagreb gdje je do 2015. bio predstojnik Klinike za Psihijatriju. Objavio je 18 knjiga, preko 200 znanstvenih i stručnih radova, a 28 tekstova ima u knjigama drugih autora. Glavni je urednik internacionalnog časopisa Psychiatria Danubina. Dobitnik je medalje Svjetske federacije udruženja za biologijsku psihijatriju za doprinos radu Predsjedničkog savjeta  i poticaj razvoju biologijske psihijatrije. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Predsjednik je Hrvatskog društva za psihofarmakoterapiju i biologijsku psihijatriju HLZ-a. Redoviti je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Suradnik je Zaklade biskupa Josipa Langa i osnivač Instituta za istraživanje i edukaciju o mentalnom zdravlju.

Uz glavnu temu predavač je odgovarao i na pitanje: - Brine li vas pandemija koronavirus, brine li vas rat u Ukrajini, brine li vas hoće li biti nestašice goriva, hrane, lijekova, bojite li se za svoju budućnost, budućnost svoje djece, bojite i se smrti….Kao prvo strahom ništa ne možemo riješiti. Možete li išta učiniti da brige i straha bude manje, da ih ne bude?

Predavanje je bilo vrlo interesantno, posebno što je predavač dr. Jakovljević cijelo vrijeme komunicirao sa slušateljima i posjetiteljima koji su napunili veliki dvoranu HGK, te uz dvostranu komunikaciju ukazivao na neke probleme koje proučava psihijatrija. Psihijatrija je jako napredovala, rekao je dr. Jakovljević, tako da su gotovo svi postali predmet psihijatrije i psihijatara.