Subota, 05 Ožujak 2022 09:08

Izložba Tatjane Kostanjević "Ples je sestra muzike, poezije i plastike"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PLETERNICA - Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica bila je domaćin postavljene izložbe akademske kiparice Tatjane Kostanjević "Ples je sestra muzike, poezije i plastike" koja je postavljena povodom Dana žena. Izložba je postavljena u glavnom holu i po izložbenim dvoranama a na otvorenje izložbe pristigla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, pleternička gradonačelnica Marija Šarić, pleternički poduzetnik, poznati vinar ali i pjesnik Marinko Markota, članovi Udruge pisaca i slikara "Matko Peić" te amaterski slikari i umjetnici s područja Pleternice i Požege.

Akademska kiparica Tatjana Kostanjević već više od deset godina živi i radi u Požegi, poznata je već dobro Požežanima koji su imali prilike vidjeti nekoliko njenih izložbi, a poznaju je i po nekoliko javnih djela koja se nalaze na požeškim trgovima i na pročeljima zgrada. Izradila je bistu Matku Peiću na istoimenom trgu a jedna od većih skulptura je Sara Babin vir koja se nalazi u centralnom dijelu naselja Babin vir.

Još uvijek malo uzbuđena zbog izložbe Tajana Kostanjević nam je rekla: -  Izložbe su uvijek veliko veselje ukoliko se radi s pravim ljudima, dobrim ljudima, a ovo mjesto i ovaj grad to definitivno jesu…  Zato vam se svim najljepše zahvaljujem!

Kao lajtmotiv izložbe izabrali smo upravo Matoševu rečenicu „Ples je sestra muzike, poezije i plastike…“, a to je Matoš zapisao kada je prisustvovao plesu Isadore Duncan. Upravo ove tri bijele skulpture posvećene su toj velikoj ženi, reformatorici plesa.

Pokret u skulpturi istražujem cijeli svoj radni vijek i uvijek imam nešto za reći svojom skulpturom. Istovremeno se bavim ženom, a Dan žena upravo je prilika za tu priču.

Žena se konstantno pojavljuje u prikazima tijekom povijesti umjetnosti. Ali, usudila bi se reći, kada muškarac modelira i crta ženu kao da to prilazi jedan filter, muški filter i sve ostaje opisno. Kada žena modelira ženu, uvijek je osobna priča, bez posrednika, duboko osjećajna…

Voljela bih da i vi otkrijete jednu svoju priču gledajući skulpture. Jer, snaga predodžbe daje stvarima život.

                                     -------------------------------------------------------

Tatjana Kostanjević rođena je 1963. u Rijeci. Diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim umjetničkim radom predstavila se na četrdesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke. Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege. Kao samostalni umjetnik živi i stvara u Požegi i Opatiji.

Tatjana Kostanjević prvi puta se na hrvatskoj likovnoj kulturnoj sceni pojavila samostalnom izložbom 1986. godine, a svojom prvom javnim radom 1996. godine. Značajnom se u njenom skulptorskom radu može istaknuti 1999. godina, kada ju je stručna hrvatska likovna kritika prepoznala i istaknula kao značajnu kiparicu u relacijama suvremene hrvatske umjetnosti koja se iznimno uspješno hvata u koštac s pokretom u skulpturi. Od tih godina pa sve do danas njezin kiparski rad eksperimentiranjem se tako razvio da i najnoviji ciklus pratimo kao zanimljiv segment života pokreta u skulpturi s temom Terpsihora.