Nedjelja, 06 Ožujak 2022 09:33

Radionica „Izradimo simbol grada" i šetnja gradom uz aplikaciju "Blago Požege"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Gradski muzej i Društvo naša djeca u sklopu obilježavanja Dana grada Požege organizirali su radionicu pod nazivom „Izradimo simbol grada“ koja je okupila dvadesetak učenika osnovnih škola, a potom i zajednički obilazak grada s građanima uz muzejsku aplikaciju „Blago Požege“.

9570eca0ad67185b96b3f48b88b7b5bc XL - Gradski muzej Požega uvijek uz Dan grada ima određene aktivnosti, a s obzirom da smo ove godine ograničeni što se tiče našeg prostora jer se on obnavlja, odlučili smo u suradnji s Društvom „Naša djeca“ organizirati radionicu za osnovnoškolce na temu Dana grada. Radionica se zove „Izradimo simbole grada” pa smo im kroz radionicu s povijesne strane malo objasnili koji su to simboli grada, što je to Grgurevo, zašto se slavi…a inače, ta suradnja sa sadašnjom predsjednicom Društva naša djeca, nastavnicom likovne kulture Sanjom Mišić, traje već dosta drugo. I prije nego je postala predsjednica, Sanja je često u našim prostorima imala zajedno s nama radionice za osnovnoškolce ili za djecu nižeg uzrasta i sad, kako nemamo svoj prostor, ovo je idealno da tu suradnju nastavimo na još bolji način – rekla je muzejska pedagoginja Ljiljana Marić.

 - Djeca danas ovdje izrađuju najpoznatije požeške simbole, a to su bolte, fra Luka i njegov mač, katedrala i brojni druge. Primarna aktivnost Društva „Naša djeca“ vezana je uz Konvenciju o dječjim pravima, što je sad ponovo aktualizirano u svjetlu nemilih događaja koje pratimo u medijima. Svakako planiramo i druge aktivnosti koje uključuju djecu grada, ali i šire okolice, s naglaskom na djecu socijalno ugroženih obitelji jer želimo skrenuti pažnju na to da sva djeca nisu ravnopravna u svom položaju. Planiramo se uključiti u jedan projekt kojem je nositelj Savez društava naša djeca, a zove se „Djeca oko nas”. Naravno, Društvo redovno obilježava i Dječji tjedan, sad smo u procesu ponovnog formiranja Dječjeg vijeća, dječjih foruma…i tako, ima dosta posla ispred nas. Odaziv djece je jako velik kao i volontera, roditelja i učitelja, a tu su i Muzej te Grad Požega kojima zahvaljujem na suradnji i potpori – dodala je Sanja Mišić te pozvala roditelje, srednjoškolce, studente i druge da im se pridruže kao volonteri u radu s najmlađima.

Što rade najmlađi Požežani i ‘muzealci’ došla je pogledati i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege. Izrazila je zadovoljstvo zbog zajedničkih aktivnosti Muzeja i Društva naša djeca vezanih uz Dan grada te podsjetila na još jednu koja je u tijeku. - Do 8. ožujka je otvoren likovni natječaj s motivom grada za sve učenike osnovnih škola i predškolskih ustanova s područja grada Požege. Uručenje nagrada će biti na samoj svečanosti obilježavanja Dana grada u 11 sati na Trgu Sv. Trojstva pa pozivamo sve škole koje još nisu, da se uključe u ovaj likovni natječaj. On se održava prvi put u našem gradu povodom Dana grada i u organizaciji Društva „Naša djeca“.