Četvrtak, 02 Veljača 2017 14:41

U četiri godine nestalo preko 20.000 OPG-ova u Hrvatskoj, što i nije konačan broj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NESTALO IH JE I VIŠE JER VLADA NOVI TREND DA SE OPG CIJEPA NA DVA ILI TRI UNUTAR OBITELJI ZBOG POTICAJA EU -

Prema podacima Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na početku 2017. u Hrvatskoj je bilo registrirano 165.139 OPG-ova što je za 20.561 manje nego što ih je bilo u početkom 2013. godine kada ih je bilo registrirano ukupno 185.700. U jednom trenutku u proteklih nekoliko godina Ministarstvo poljoprivrede baratalo je podacima o čak oko 230.000 OPG-ova. U godinu dana broj OPG-ova smanjenje je za 5624, a najveći broj gašenja, prema podacima Agencije, dogodio se tijekom 2015. kada je, zbog primjene novih pravila Zajedničke poljoprivredne politike i novog sustava potpora, broj smanjen za 13.748. Novi sustav izravnih potpora za programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike EU do 2020. godine te Programa ruralnog razvoja, koji je otvorio brojne mogućnosti za povlačenje novca utjecao je na masovno gašenje OPG-ova, piše agrobiz.

Nestalo ih je možda i više, zbog novog trenda cijepanja OPG-ova

- Razlozi smanjenja broja OPG-ova su među ostalim i poduzete aktivnosti u cilju ažuriranja podataka u Upisniku poljoprivrednika. npr. ispis umrlih osoba, ispis poljoprivrednika koji ne zadovoljavaju propisane uvjete (poljoprivrednici koji ne posjeduju poljoprivredne resurse) i ispis onih koji nisu izvršili upis zemljišta u ARKOD" - ističu u Ministarstvu poljoprivrede. Iako je tijekom 2015. i 2016. došlo do gašenje brojnih OPG-ova koji se nisu bavile poljoprivredom, nova EU pravila za izravne potpore, a posebice za povlačenje novca iz EU fondova utjecale su i na pojavu novog trenda - masovnog cijepanja OPG-a i formiranja novih unutar iste obitelji, kako bi se u okvirima zakonskih mogućnosti i pravila prijave za EU fondove izvuklo više novca. Zakon to ne zabranjuje, no činjenica je da se tako na neki način stvaraju "umjetni uvjeti" i privid poljoprivredne proizvodnje, a s ciljem uzimanja novca iz europskih fondova. Prema podacima koje je nedavno iznio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić u Hrvatskoj je samo tijekom 2015. godine registrirano i u raspodjelu potpora uključeno 10.348 novih poljoprivrednih gospodarstava te je u sustav izravnih plaćanja uključeno i 124.568 novih hektara poljoprivrednog zemljišta. Nekolicina mladih poljoprivrednika s kojima smo razgovarali proteklih dana ističu kako je na selo u zadnje dvije godine došlo do tog novog negativnog trenda da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva prebacuju na supruge, djecu, rođake mlađe od 40 godina, a sve ne bi li ostvarili pravo na potpore za mlade poljoprivrednike koje iznose i do 50.000 eura, objavljuje agrobiz.

Podaci Agencija za plaćanje u poljoprivredi kažu kako su od ukupnog broja OPG-ova potpore tijekom 2016. godine isplaćene za njih 104 377., pri čemu gotovo jedna trećina njih (30.617) dobiva manje od 5.000 kuna godišnje. Ministarstvo poljoprivrede namjerava krenuti u izradu novog Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), kako bi se točno definiralo što su to obiteljska poljoprivredna gospodarstva te kako bi se uredila pravila i definiralo tko su i što su aktivni poljoprivrednici koji se stvarno bave poljoprivredom i pridonose proizvodnji te temeljem toga imaju pravo na ostvarivanje potpora; bilo kroz izravna plaćanja (poticaji) ili kroz brojne mjere Programa ruralnog razvoja. Prema neslužbenoj potvrdi iz Ministarstva, Zakon bi u Saboru mogao biti izglasan već do ljeta.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustracija