Subota, 04 Veljača 2017 12:09

Vinogradari zabrinuti za svoje nasade zbog pojave fitoplazme „zlatne žutice“ na sjeveru Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PRVA ZIMSKA EDUKACIJA ZA VINOGRADARE VETOVAČKE UDRUGE „VETERI CASTRA“ -

VETOVO – Kao i prijašnjih godina u početku godine, kada se u vinogradima odrađuje samo orezivanje loze, vinogradari u organizaciji svojih udruga pohađaju edukacije na temu kako bolje unaprijediti svoje vinograde, kao poboljšati zaštitu od raznih bolesti i kako održavati vonograd te dobiti što bolje grožđe. Vetovačka Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ iz Vetova IMG 8496u tome prednjači i uvijek ima najviše ciklusa predavanja, a prvo ovogodišnje predavanje održao im je Petar Živković, predstavnik tvrtke Bayer d.o.o. Hrvatska, na temu Zaštitna sredstva i programi zaštite vinove loze s posebnim naglaskom na pojavnost bolesti fitoplazme, „zlatne žutice vinove loze“ i način suzbijanja američkog cvrčka koji je vektorski prijenosnik ove bolesti. Ovo je svakako jedna od najopasnijih bolesti koja je i u naše krajeve, prvo Istru i sjeverno zapadnu Hrvatsku već došla, širi se velikom brzinom poput epidemije, čini velike štete u vinogradima, a borba protiv te bolesti rezultira za sada uglavnom krčenjem vinograda. 

- Kad vam se pojavi samo na tva, tri trsa u vinogradu, ako ih odmah niste isjekli i izvukli iz vinograda te spalili, u godini dana zahvatit će cijeli vinograd. Za sada mi još uopće ozbiljno ne razmatramo veličinu te prave pošasti koja nam prijeti, te se za sada o tome samo priča ali nitko IMG 8499još ozbiljno ne djeluje. Mislim da se mora krenuti na djelovanje u svakom vinogorju, svakoj općini, pozvati stručne ljude da prate pojavu, odmah djeluju i spriječe šire dimenzije razvoja fitoplazme, te tako ne dopustimo razvoj ove bolesti. Posebno je velika opasnost kod vinogradara koji primjenjuju ekološki uzgoj grožđa jer oni ne djeluju sa zaštitnim sredstvima kojih ima. Uzročnik fotoplazme se prenio uglavnom sa sadnicama iz uvoza, kod kojih su se kontrolirala samo virusna oboljenja a ne bakterijska, a ovo je upravo jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u sustavu biljke, a prenosi ga američki cvrčak, koji se hrani sokovima loze – istakao je Živković, te dodaje da upravo na taj način sa zaraženih trsova loze prenosi bakteriju i na zdrave trsove loze.

Za sada u Požeštini nije primijećen niti jedan trs zaražen fitoplazmom, što ne znači da se uskotro ne očekuje dolazak te bolesti, koja svake godine pomiče svoje granice, te stoga svakako treba odmah reagirati.

Organizator predavanja, predsjednik vetovačkih vinogradara Branko Jakobović, koji se bavi vinogradarstvom i vinarstvom dugi niz godina i cijela obitelj živi od te djelatnosti, svakako je zabrinut i očekuje brzu organizaciju na svim nivoima i žurno djelovanje u smjeru suzbijanja ove IMG 8500bolesti, odmah u korijenu. - Zabrinuti smo jer to je nešto što nije rješivo, nešto za čega nema lijeka. Problem je i što se vrlo brzo prenosi i od dva čokota u roku jedne do dvije godine zahvati cijeli vinograd. Pomoći tada nema, osim sječe i spaljivanja trsova. Sada nam je vrijeme, ne da samo pričamo o tome, nego da se djeluje s konkretnim mjerama, koje moraju narediti prskanje i zaštitu, uz kontrole. Tu nema šale i vremena za stihijsko odrađivanje, već sada nam je 12 i 5 minuta za početak djelovanja. Koliko dugo ćemo ostati „oaza“ koja još nije osjetila ovu bolest ovisi o nama i našoj organizaciji – kaže Jakobović, koji poziva sve da se uključe u ovu akciju. Vetovačka udruga je pozvala i posebnog stručnjaka za ovu bolest dr. sc. Željka Budišćaka da im tijekom veljače održi još jedno predavanje i upozna s znakovima fitoplazme. Kako u vinogradima sada traje orezivanje i loza miruje, pravo je vrijeme da se svi vinogradari upoznaju s mjerama i zaštitnim sredstvima loze kako bi mogli krenuti sa zaštitom svojih vinograda odmah u početku vegetacije.

Upravo sva ta sredstva i način primjene zaštite nudi u provođenju tvrtka Bayer, koja na području Požeštine svake godine izabere i nekoliko vinograda na kojima prikazuje pravilnu zaštitu svojim sredstvima, pravilnom primjenom u potrebnim količinama, te na tim vinogradima za sve vinogradare prikazuje učinke u dodatnoj edukaciji vinogradara.

Tekst/foto: Vladimir Protić