Utorak, 08 Ožujak 2016 14:35

Rasplet 35 kV kabelskih vodova u gradu Požegi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NOVE KAPITALNE INVESTICIJE POŽEŠKE ELEKTRE -

POŽEGA - Postojeći 35 kV magistralni kabelski vodovi u gradu Požegi stari su 40 i više godina, radni vijek im je istekao ili je pred istekom, te je nužna njihova zamjena radi osiguranja pouzdane opskrbe električnom energijom grada Požege i većeg dijela distribucijskog područja Elektre Požega. Novim kabelskim dalekovodima distribuirati će se električna energija za opskrbu znatnog dijela grada Požege i većeg dijela županije, istočno i sjeverno od grada Požege.

IMG 3823Studija razvoja srednje naponske mreže za narednih 20 godina, koju je za Elektru Požega izradio Energetski institut Hrvoje Požar 2011. godine naložila je hitnu zamjenu tih dotrajalih vodova, što je HEP-ODS d.o.o. uvrstio u svoja kapitalna ulaganja i odobrio Elektri Požega nužna sredstva.

- Osim poboljšanja kvalitete opskrbe el. energijom za postojeće kupce, novim vodovima osigurati će se dovoljni kapaciteti za sigurnu opskrbu naših korisnika mreže u budućnosti. Većoj kvaliteti i sigurnosti opskrbe najviše će doprinijeti zadovoljenje tzv. n-1 kriterija pouzdanosti pogona mreže. To znači da će opskrba svih kupaca biti osigurana i u slučaju kvara na jednom od magistralnih dalekovoda, budući da će ostali, ispravni dalekovodi imati dovoljan kapacitet za preuzimanje cjelokupnog opterećenja u sustavu – istakao je Damir Kovačević, direktor požeške Elektre te pojašnjava da investicija obuhvaća zamjenu postojećih dotrajalih kabelskih dalekovoda s tri nova 35 kV kabelska dalekovoda. Jedan od njih je dvostruki kabelski vod TS Požega 2 – TS Požega 1, a preostala dva su jednostruki dalekovodi; TS Požega 2 – TS Ferovac i TS Požega 1 – Pleternica. Ukupna duljina svih novih dalekovoda je 8,5 km, a polažu se kombinacijom dubinskih bušenja i iskopima rova na trasi duljine 3,6 km.

IMG 3827- Suvremena tehnologija dubinskih bušenja s navođenjem omogućava nam polaganje kabela i drugih instalacija na većoj dubini, ispod postojećih instalacija i uz minimalne površinske iskope. Takvim načinom izgradnje izbjegavaju se oštećenja postojeće infrastrukture, racionalnije se iskorištava prostor i sprječava se štetan utjecaj na okoliš. Ukupna procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 3,5 milijuna kn, a završetak izgradnje planira se sredinom 2016. godine – kaže Kovačević koji je obišao najzahtjevnije radove probijanja tunela za četiri cijevi ispod rijeke Orljave i magistralnih cesta. Osim što će se zamijeniti zračni vodovi i kablovi stari preko 40 godina, Industrijska zona će u budućnosti biti bez zračnih vodova što će olakšati eventualnu gradnju gospodarskih objekata.

Tekst/foto: Vladimir Protić