Nedjelja, 06 Ožujak 2016 10:54

Partner Požeško-slavonska županija predstavljen u najboljem svjetlu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ISTARSKI 4. MEĐUNARODNI SAJAM „S KLOBASICOM U EU“ -

SVETI PETAR U ŠUMI – Po četvrti puta održan je gastro sajam „S klobasicom u EU“ u idiličnom istarskom mjestu u zaleđu, Sv. Petar u Šumi, ovaj puta i međunarodnom jer je nastupilo nekoliko izlagača i natjecateljski ekipa iz susjednih država. Ponosni partner sajma ove godine bila je Požeško-slavonska županija koja je predstavljena u najboljem svjetlu, uz natjecatelje, izlagače ali i tamburaše.

Na ocjenjivanje je pristiglo preko 80 uzoraka kobasica ili klobasica po istarski, koje su raspoređene u četiri kategorije. U kategoriji specifične kobasice šampionsku titulu osvojio je Premes d.o.o. iz istarskog Tinjana, u kategoriji kulenove seke šampion je OPG Zvonko Arić iz Gornjih Crnogovaca kraj Starog Petrovog Sela, u kategoriji slavonske kobasice šampion je Mesnica As iz Županje, a u kategoriji istarske kobasice šampionsku titulu osvojio je OPG Dario Šimonović iz Jadruha kraj Vižinade. Šampionske titule uručio je ministar turizma Anton Kliman koji je istakao veliki potencijal suradnje poljoprivrede i turizma, re kao dobar primjer suradnje zeleno-plave inicijative i ovaj sajam kobasica.

Brončana, srebrna i zlatna priznanja uručili su načelnik općine Sv. Petar u Šumi dr. sc. Mario Bratulić, župan Istarske županije Valter Flego, župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević. Nekoliko vrlo značajnih nagrada za kvalitetu kobasica došlo je u Slavoniju i Baranju, iz koje je bilo i tridesetak izlagača, proizvođača suhomesnatih proizvoda, proizvođača voćnih rakija i likera, vinara, medara i proizvođača sira, na prodajnim štandovima. S područja požeške županije plakete za kvalitetu kobasica dobili su Stanko Raguž iz Velike za kulenovu seku, Milan Varešak iz Požeške Koprivnice za specifičnu kobasicu od pilećeg mesa, OPG Thomas Heinz Pandžić iz Donjih Emovaca, te Ferdinand Troha koji se okitio zlatom za svoju kulenovu seku.

Na velikom štandu Požeško-slavonske županije svoje proizvode izložili su proizvođači voćnih rakija Šimić iz Požege, Udruga šljivara, med i medni proizvodi Prpić, vinarija Tandara iz Kutjeva s kvalitetnim vinima i suhomesnati proizvodi obitelji Kundakčić iz Grabarja. Od nastupa županije u Istri očekuje se puno, na uspostavljanju boljih odnosa i plasmana robe iz županije, posebno za turističko tržište, ali i uspostavljanja kooperantskih odnosa uzgajivača svinja i proizvođača Istarskog pršuta koji je nedavno dobio oznaku hrvatskog zaštićenog proizvoda. Upravo iz Istre dolazi zahtjev za 5.000 teških tovljenika, svinja od 180-200 kg za prvu godinu proizvodnje zaštićenog pršuta, za koju župan Tomašević smatra da je prilika koju moramo prihvatiti i u tom procesu sudjelovati. – Ovdje smo prikazali samo dio naše proizvodnje, a od budućih poslovnih veza i suradnje očekujemo puno. Mi moramo ovu ponuđenu ruku suradnje prihvatiti, potaći naše svinjogojce da se uključe u ovu proizvodnju. Moramo svakako sami uzeti svoju sudbinu u ruke, odlučiti hoćemo li ostati na ovim slavonskim prostorima ili ćemo kao mnogi u zadnje vrijeme iseliti. Mislim da mi moramo ostati na ovim našim povijesnim prostorima i učiniti ove prostore bogatijima. Ovaj sajam daje jedan od odgovora i mogućnosti kako to učiniti. Moramo spajati naše gospodarstvenike, spojiti našu poljoprivredu i vaš turizam – poručio je župan Tomašević, te dodao da što prije moramo povezati i ta dva ministarstva i ministra da jače surađuju.

Najveselije je svakako bilo na 1. Hrvatskom otvorenom natjecanju u pravljenju najbolje Istarske kolbasice, gdje se 16 ekipa, ispred županija, kulturnih i lovačkih društava, ekipa mesnih proizvođača i tvrtki, okušalo u pripremanju kobasica. Ekipe su dobile meso u komadu, začine i crijeva za punjenje, a trebale su u sat i pol spraviti kobasice. Veselo je bilo na štandovima prilikom mljevenja mesa, začinjavanja, punjenja s ručnim punilicama za kobasice, a atmosferu je dodatno zagrijavao voditelj Davor Dretar Drele koje se našao na svim štandovima. Osim domaćih istarskih proizvođača koji su bili u prednosti za najbolje istarske kobasice, iznenada se tu umiješao „dream team“ Požeško-slavonske županije, koji je na svom štandu cijelo vrijeme imao i tamburaše Zlatne doline, ali i dva zamjenika župana Željka Jakopovića i Ferdinada Trohu, te nekoliko načelnika općina, Vlado Boban, Mile Pavičić, Ivica Kovačević, Zdravko Mandić i Dalibor Bardač u ekipi, koji su istarske kolbasice pripremili uz pjesmu i graševinu. Uz vatrene navijače ekipi se pridružio i saborski zastupnik Franjo Lucić i župan Tomašević, te sedam članova novinarske ekipe koja je dala posebnu podršku i čiji zadatak je da se riječ i fotografija ovog uspjeha što dalje pročuje. Taj timski rad na kraju je urodio plodom, te su slavonske kobasice na istarski način zauzele visoko drugo mjesto po ocjenjivanju a Požeško-slavonska županija postala viceprvak ovog prvog hrvatskog natjecanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić