Četvrtak, 11 Veljača 2016 09:42

Tko mora ugraditi razdjelnike topline do 31. 12. 2016. g.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIOPĆENJE O PROBLEMATICI RAZDJELNIKA DAJE TVRTKA „KOMUNALAC POŽEGA“ -

Temeljem učestalih pitanja građana stambenog naselja Babinog Vira te napisa u medijima u posljednjih nekoliko dana, dobili smo podrobnije objašnjenje iz tvrtke Komunalac Požega d.o.o. u vezi problematike grijanja i korištenja razdjelnika topline koji se koriste u zajedničkom sustavu grijanja.

Ugradnja razdjelnika regulirana je Zakonom o tržištu toplinske energije ( NN 80/13 ) i to slijedećim odredbama: Čl. 33. st. 1. koji glasi: Vlasnici samostalnih uporabnih cjelina u zgradi/građevini izgrađenoj prije stupanja na snagu ovoga zakona ( 5. srpnja 2013. godine ), dužni su radi racionalnog korištenja energije ugraditi uređaje za regulaciju odavanja topline i uređaje za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije ( razdjelnik ) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije.

Čl. 52. st. 3. koji glasi: Svi vlasnici samostalnih uporabnih cjelina unutar zgrade/građevine izgrađene do dana stupanja na snagu ovoga Zakona koje imaju 2 ( dvije ) ili više samostalnih uporabnih cjelina ( do 70 ), a spojene su na toplinski sustav dužne su ugraditi uređaje iz članka 33. st. 1. ovoga Zakona ( razdjelnike ) do 31. prosinca 2016. godine u svaku samostalnu uporabnu cjelinu.

Čl. 52. st. 4 koji glasi: U zgradi/građevini mogu se ugrađivati uređaji samo jednog proizvođača mjernih uređaja kojeg vlasnici samostalnih uporabnih cjelina u zgradi/građevini slobodno izaberu, a kakao bi se omogućio jedinstveni sustav očitovanja i naplate isporučene toplinske energije.

Komunalac Požega d.o.o. kao kupac i opskrbljivač toplinskom energijom na području Požege, odnosno Babinog vira ima na grijanju u zatvorenom toplinskom sustavu 12 zgrada, od čega su u devet zgrada ugrađeni razdjelnici, a u tri zgrade nisu ugrađeni razdjelnici.

Trošak ugradnje razdjelnika snose vlasnici samostalnih uporabnih cjelina, odnosno vlasnici stanova. Tijekom 2015. godine bilo je moguće ostvariti sufinanciranje ovih troškova u visini 40 % od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je jedna zgrada i učinila, a ugradnja će se izvršiti u 2016. godini nakon završetka sezone grijanja.

Zakonom o tržištu toplinske energije u čl. 50.st.2. predviđene su novčane kazne u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna po kojima će se kazniti za prekršaj fizička osoba koja kao krajnji kupac ne ugradi uređaje za regulaciju odavanja topline i uređaje za lokalnu razdiobu toplinske energije u svoju samostalnu uporabnu cjelinu sukladno čl. 33. ovoga Zakona, odnosno ne ugradi ih u propisanom roku sukladno čl. 52. ovoga Zakona ( do 31. 12. 2016. godine ).

Tijekom 2016. godine za očekivati je ponovno mogućnost ugradnje razdjelnika uz sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, o čemu će Komunalac Požega d.o.o. pravovremeno obavijestiti sve vlasnike stanova u kojima do sada razdjelnici nisu ugrađeni – stoji u priopćenju koje potpisuje službenik za informiranje Marijan Madunić, mag. iur., Voditelj Odjela za opće, pravne i kadrovske poslove u tvrtki Komunalac Požega d.o.o.