Srijeda, 10 Veljača 2016 12:15

Pravilna zaštita vinograda i voćnjaka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KAPTOLAČKA UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA ORGANIZIRALA EDUKACIJU -

KAPTOL – U pravilu dok nema velikih poslova u vinogradima i voćnjacima, dok nije krenula vegetacija, Udruga vinogradara, voćara i vinara „Vino-kap“ iz Kaptola organizira edukacije za sve svoje članove. U općinskoj vijećnici predstavnik tvrtke Bayer održao je edukaciju o pravilnoj zaštiti vinograda i voćnjaka od zimskih mjeseci, preko početka vegetacije, cvjetanja, rastaIMG 1895 plodova, berbe i čuvanja plodova.

- Ove godine novitet je naše sredstvo Luna Experience koje ima svoju primjenu u voćarstvu i vinogradarstvu. To je jedan od vodećih preparata u zaštiti vinove loze, a pokazao se odličnim i za višnju, koja se značajno uzgaja u Požeštini. Djeluje odlično na pepelnicu i sive plijesni – ističe dipl ing agronomije Petar Živković, predstavnik tvrtke Bayer, proizvođača niz zaštitnih sredstava, od kojih neke već godina upotrebljavaju i hvale vinogradari i voćari. – Vinogradari su jako zadovoljni s našim programom zaštite, mi smo možda i malo skuplji, ali zato garantiramo IMG 1893da će naš program zaštite dati dobro grožđe, a na kraju i odlično vino. To su pokazale i naše pokusne parcele na nekoliko lokacija u Požeštini, od Pleternice, Vetova, Kaptola do Velike, koji su i prošle i pretprošle godine pokazali najbolje što su mogli. U Hrvatskoj takvih pokusa radima na 50-tak lokacija i svi vlasnici vinograda na tim parcelama, koje naši stručnjaci drže pod kontrolom i s našim zaštitnim sredstvima, bili više nego zadovoljni. Sredstva su izuzetno dobra i Bayerova sredstva su najbolje što imamo na tržištu, a oveIMG 1896 godine to ćemo također demonstrirati na nekoliko pokusnih parcela u Požeštini. Svim polaznicima edukacije uručili smo i novi priručnik o Zaštiti vinove loze i voćaka koji je tiskao Bayer.

Osim edukacija, predsjednik Udruge Ferdinand Novak najavio je i degustacije i ocjenjivanja vina svih članova, koja provode sami članovi uz pomoć poznatih enologa i someliera, te tako i sami uče, kako vina degustirati, kako ih ocjenjivati, a od poznatih stručnjaka saznaju i o stanju svojih vina. Rad u podrumu je često i puno duži nego tijekom godine u vinogradu, pa je potrebno i dobro znanje podrumara.