Utorak, 09 Veljača 2016 13:40

Kreće i povijesno važni projekt Aglomeracije Požega, vrijednost 135 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TVRTKA TEKIJA I GRAD POŽEGA OVE GODINE PROVODE KAPITALNE INVESTICIJE U VODOOPSKRBI I ODVODNJI -

POŽEGA – Planove tvrtke Tekija d.o.o. koji se provode u suradnji s gradom Požega na kapitalnim investicijama u vodoopskrbi i odvodnji za 2016. godinu predstavili su direktor Tekije Ante Kolić, dogradonačelnik Mario Pilon i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. - Vodoopskrba će i dalje imati naglasak na vodoistražnim radovima na području Striježevice, Dubočanke i Treštanovaca, a kod izgradnje lokalne vodoopskrbe mreže to će biti crpna stanica Glavica, te mreže u ulicama Sv, Josipa, Jagodnjaku, Ante Starčevića, fra Grge Čevapovića i Drškovcima. Odvodnja i pročišćavanje odvijat će se kroz najznačajniji projekt Aglomeracije, vrijedan 135 milijuna kuna, koji je u završnoj fazi i očekuje se raspisivanje javnog natječaja za najpovoljnijeg izvođača radova. Taj plan će se realizirati kroz tri godine. Završit će se i izgradnja kanalizacijske mreže u ulicama Pavla Radića i naselju Štitnjak, te nastavku mreže do Emovačkog luga. Rješavat će se i problemi oborinskih voda u ulicama Borisa Hanžekovića, Eugena Kvaternika, Zagrebačke i ulici Jagodnjak – najavio je zaista obimne radove dogradonačelnik Pilon.Direktor Tekije d.o

- Tekija u 2016. godini ima vrlo obimne financijske planove poslovanja, ukupno u prihodu planira se preko 27,3 milijuna kuna, uz rashode od 27 milijuna kuna, te se planira pozitivno poslovanje. Investicije u vodoopskrbi u gradu Požega bliže se 10 milijuna kuna, a planira se i podizanje energetske učinkovitosti upravne zgrade i ostalih objekata u Tekiji u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost – istakao je direktor Kolić, koji napominje da se kod vodoopskrbe i odvodnje moramo držati i potpisanih obveza s EU.

Velika sredstva Tekija ulaže u vodoopskrbne istražne radove, te se očekuju uskoro izrada projekata za vodocrpilišta na tim lokacijama. Svi radovi se financiraju u odnosu 80% Hrvatske vode a 20% tvrtka Tekija. – Odvodnja kroz projekt Aglomeracije rješava to pitanje za grad Požegu, općinu Brestovac, koja se priključuje na tu mrežu i općina Velika sa pripadajućim naseljima. To je veliki i povijesni posao koji se radi na odvodnji, u sklopu kojega će biti izgrađen i novi vodovod Velika-Požega s novim cjevovodom koji daje sigurnost cijelom sustavu. Bit će izgrađen sustav odvodnje u gardu Požegi dug preko 11 km, vrijedan oko 38 milijuna kuna, izgradnja kanalizacijske mreže od Požege do Bankovaca i Kunovaca, te nadogradnja Centralnog uređaja za pročišćavanje voda. Sada postoji mehanički sustav pročišćavanja, a slijedi kroz dva stupnja potpuno pročišćavanje, a u cijeli sustav će se uložiti 42 milijuna kuna. Plan je s radovima završiti za tri godine – rekao je Kolić, koji je istakao da prije nekoliko godina najavljena rekonstrukcija vodovoda u Ulici Hrvatskih branitelja i Mlinskoj za koju postoje svi projekti, još uvijek ne ide u radove jer je vezana za početak rekonstrukcije kolnika koji vode Hrvatske ceste i očekuje se početak tih radova koji za sada ne idu. Po broju učestalih kvarova i puknuća vodovodne mreže ove ulice imaju prioritet.

- Ovaj samo dio radova Tekije govori da je usluga ove naše gradske tvrtke vrlo kvalitetna. Neke od ulica koje imaju učestale kvarove, kao ulice Hrvatskih branitelja i Mlinske zahtijevaju kompletnu rekonstrukciju prometnica što se velike investicije, po projekciji i nekoliko milijuna kuna što u ovom trenutku s proračunom grada nije izvedivo. Morat će se tom problemu pristupiti etapno. Najambiciozniji plan na području grada Požega, a to je Aglomeracija, radi se na čitavom području grada Požega i prigradskih naselja i rješava sve uočene probleme – rekao je gradonačelnik Neferović, očito zadovoljan velikim investicijama u vodoopskrbi i odvodnji otpadnih voda.

Tekst/foto: Vladimir Protić