Utorak, 26 Siječanj 2016 14:27

Požeški Komunalac učetverostručio prikupljanje korisnog otpada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD POŽEGA DOBIVA NOVE ZELENE OTOKE ZA SAKUPLJANJE KORISNOG OTPADA I NOVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE -

POŽEGA – Od kako je Komunalac Požega d.o.o. prešao na odvojeno sakupljanje korisnog otpada, kao što su papir, staklo, plastika, stara odjeća i obuća, učetverostručene su količine, od 106 tona 2013. godine do preko 416 tona 2015. godine. No na odlagalište Vinogradine, gdje se odlaže otpad iz cijele Požeštine, prošle godine je došlo ukupno 700 tona otpada manje, jer se i podjelom na stotine kompostera građanima smanjio dotok biorazgradivog otpada koji sada građani ostavljaju kod svoje kuće i kompostiraju ga. Svakako se količina zelenog otpada smanjila nabavkom stroja „sječkalica“ za usitnjavanje, koji priprema za kompost sav zeleni otpad nastali od održavanja parkova i zelenih površina, pa i božićna drvca, koja su sva nekada išla na odlagalište, istakao je zadovoljan rezultatima direktor Komunalca, dipl. inž. Anto Bekić, predstavljajući javnosti podatke.

- Odvojeno sakupljanje otpada pokrenuto je postavljanjem 17 „zelenih otoka“ u gradu Požegi, te još 10 u ostalim gardovima i naseljima Požeštine. Uz sudjelovanje grada Požega i Fonda za zaštitu okoliša nabavljeno je 7.000 „plavih“ kanti za papir, a sva domaćinstva su dobila vreće za odvojeno sakupljanje stakla i plastike. Do sada je podijeljeno 500 vrtnih kompostera od 350 litara građanima a u fazi podjele je još 700 kompostera ovih dana, što će svakako u mnogome doprinijeti smanjivanju odlaganja otpada na odlagalište Vinogradine, nedaleko od Požege, a u budućnosti na centralno međužupanijsko odlagalište u Novoj Gradišci – kaže Bekić, koji najavljuje još postavljanja „zelenih otoka“, te edukacije građana o što boljem razvrstavanju otpada, a počet će sa edukacijom učenika od 1. - 4. razreda osnovnih škola, jer smatra da će djeca najprije usvojiti nove oblike ponašanja i utjecati i na starije. Sada se organizirano otpad odvozi za preko 10.000 domaćinstava. Osim zelenih otoka u planu je i organiziranje još jednog reciklažnog dvorišta u gradu Požegi, a reciklažna dvorišta planiraju još neki gardovi na području Požeštine.

Svoje zadovoljstvo i podršku Komunalcu izrekao je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović, ne samo što se poštuju zakonske odredbe o otpadu, nego što je grad Požega zeleni grad, što stvara novu korist od otpada i što smanjuje količine na odlagalištu. – Sada rješavamo takvo odvojeno prikupljanje otpada i u ostalim naseljima i MO grada Požega. Posebno naš fokus ide u naselju Babin Vir, gdje je uz izrađeni elaborat koji smo prihvatili, na bolji način i s većim brojem kontejnera, a na zadovoljstvo građana to riješeno. Dobit će i dva nova „zelena otoka“ što će biti rješenje za Babin Vir, a postavit će se i u centru gdje postoje više stambene zgrade. Komunalac je sve ovo uspio i uz subvencije Fonda za zaštitu okoliša, što je način da rješavamo naše probleme – rekao je gradonačelnik Neferović, te pozvao stanare zgrada da pokušaju u suradnji s Komunalcem rješavati i pitanja bolje energetske učinkovitosti zgrada. Uz njihovo zalaganje ti prostori se mogu dovesti u stanje racionalnijeg korištenja i štednje energije.

Za odvojeno prikupljanje korisnog otpada Komunalac je do sada uložio oko 2,5 milijuna kuna, od čega su 60% vlastita sredstva a ostalo od Fonda. – Potrebna su daljnja ulaganja u proširenje sustava, prije svega nabava kamiona autosmećara vrijednosti 1,5 milijuna kuna, kao i komunalne opreme, komposteri, kontejneri, vreće u vrijednosti 600 tisuća kuna. Nužno je izgraditi drugo reciklažno dvorište u Industrijskoj ulici za što će biti utrošeno oko 4 milijuna kuna. Nabavom novog autosmećara omogućili bi učestaliji odvoz korisnog otpada iz domaćinstava koji bi se odvijao u mjesečnim ciklusima, a odvoz bi se odvijao i u radnim danima, a ne samo subotama kao sada. Sve nove projekte kandirat će prema Fondu za zaštitu okoliša – zaključio je direktor Bekić.

U 2014. god. odloženo 10.870 tona komunalnog otpada

U 2015. god. odloženo 10.181 tona komunalnog otpada

Prošle godine odvojeno prikupljeno 316 tona papira, 82 tone stakla, 17 tona plastike.