Utorak, 03 Studeni 2015 10:13

Prosječna otkupna cijena 19 kuna za kilogram duhana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UPRAVO PRIJE PRVIH MRAZEVA ZAVRŠENE BERBE DUHANA U PODRAVINI I SLAVONIJI -

Ovogodišnje proizvodne površine od 3.744 hektara dale 8.000 tona duhana, što je za 800 tona više od lanjske berbe

Kako su početkom godine svi farmeri, proizvođači duhana na području Podravine i Slavonije potpisali ugovore o kooperaciji s Hrvatskim duhanima, s njima će i završiti ovogodišnji ciklus proizvodnje, iako je tvrtka u međuvremenu prodana svjetskoj duhanskoj kompaniji British American Tobacco. Proteklog tjedna, upravo prije prvih mrazeva završene su ovogodišnje berbe duhana na proizvodnim površinama od 3.417 hektara pod duhanom tipa virginia i 327 hektara pod duhanom tipa burley. Ubrano je ukupno 8.000 tona duhana,a od toga 7.075 tona duhana virginia i 925 tona duhana burley što je za oko 800 tona više od lanjskog ukupnog uroda duhana. Na proizvodnim površinama u suhome ratarenju ostvaren je prosječni urod od 2.120 kg po hektaru, a na navodnjavanim proizvodnim površinama ostvaren je prosječni urod od preko 3.000 kg po hektaru.

Ovogodišnju proizvodnju duhana, ističu agronomski stručnjaci za duhan iz Hrvatskih duhana, pratili su suša i ekstremno visoke temperature u početku berbi u srpnju, a zatim se nastavile i u kolovozu, što je na siromašnijim tlima ubrzalo zriobu duhana. Na navodnjavanim proizvodnim površinama od 400 hektara pod duhanom proizvođači nisu imali problema s ranom zriobom i ostvarili su očekivane prinose od 3.000 do do 4.000 kg po hektaru. Međutim, to je tek oko 11 posto od ukupnih ovogodišnjih površina pod duhanom koje se navodnjavaju. Očekivalo se da će proizvođači duhana ambicioznije krenuti u navodnjavanje te proizvodnje kako bi povećali prinose i njezinu profitalnost, ali visoki troškovi proizvodnje i neadekvatna otkupna cijena, ocjena je duhanskih farmera, mnoge je odvratila od navodnjavanja njihovih duhanskih polja. U jesen su u vrijeme berbi uslijedile nepovoljne vremenske prilike i obilne kiše, što je dovelo do retrovegetacije i usporilo zriobu i berbe duhana. Stoga su i ovogodišnje berbe duhana zavrišile na kraju listopada zajedno s prvim pojavama niskih temperatura i mraza.

Bolje prosječne cijene smanjile trend smanjenja površina pod duhanom

U Hrvatskim duhanima, unatoč teškoćama s kojima je ove godine bila suočena primarna proizvodnja duhana, zadovoljni su utoliko što su u ovogodišnjoj proizvodnji uspjeli zaustaviti negativne trendove smanjenja proizvodnih površina pod duhanom. Proizvođačima duhana ove godine ponuđene su stabilne zaštitne otkupne cijene i to po prvi puta za svih šest otkupnih klasa, koje se za duhan tipa virginia kreću od 13,18 kuna za kilogram prve klase do 2,90 kuna za duhan šeste klase uz naknadu od 3,28 kuna za prvu klasu, odnosno 2 kune za kilogram šeste klase duhana. Za duhan tipa burley zaštitna cijena je za prvu klasu 11,18 kuna za kilogram uz naknadu od 2,53 kune, dok je za šestu klasu zaštitna cijena 2,37 kuna za kilogram uz naknadu od 1,40 kuna. Stoga su za duhan ovogodišnje berbe Hrvatski duhani povećali lanjsku prosječnu naknadu od 2,50 kuna na 3 kune za kilogram duhana. Iz ovogodišnje berbe duhana dosad je otkupljena polovica ukupnog uroda i ostvarena je prosječna otkupna cijena od 11,15 kuna za kilogram, a dodaju li se tome ukupni iznosi državnih poticaja ukupna prosječna ovogodišnja otkupna cijena iznosit će 19 kuna za kilogram duhana. Do 20. prosinca bit će završen otkup svih količina proizvedenog duhana na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji, a tada će proizvođači dobiti novac za svoj otkupljeni duhan, a istodobno će i započeti pripreme za govoranje proizvodnje duhana u sljedećoj godini.

U Hrvaskim duhanima ohrabreni su odnosom svog novog vlasnika BAT–a, koji je izrazio spremnost za daljnji razvoj i unapređenje primarne proizvodnje duhana radi njene održive stabilnosti i profitabilbnost, a što je osobno istaknuo predsjednik BAT- ove Uprave u TDR, gospodin Ram Addanki prilikom nedavnog posjeta Hrvatskim duhanima, ocijenivši visoko kvalitetnom hrvatsku primarnu proizvodnju duhana, koja ima svoje mjesto u jednoj tako velikoj mulitinacionalnoj kompaniji kao što je to BAT.

Tekst/foto: Milan Bešir