Ponedjeljak, 02 Studeni 2015 21:03

Krenula isplata 750 milijuna kuna predujma poljoprivrednicima za proizvodnu 2015. godinu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom 750 milijuna kuna predujma za izravnu potporu poljoprivrednicima za proizvodnu 2015. godinu. Riječ je o isplati 50% EU dijela potpore, a ona se odnosi na potporu po površini (osnovno i zeleno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje te plaćanje za mlade poljoprivrednike). Proizvodno-vezana potpora nije predmet ove isplate. U 2016. godini predviđene su dvije isplate izravnih plaćanja za proizvodnu 2015. godinu, jedna u prvom kvartalu 2016. godine, a druga zaključno sa 30. lipnja 2016. godine.

Isplata potpore u poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena je od ovrhe, pa će Agencija za plaćanja svim korisnicima potpora koji su otvorili zaštićene račune na iste izvršiti isplatu. U ovoj isplati neće biti prijeboja dugovanja.

Podsjetimo, od ove godine, reformom Zajedničke poljoprivredne politike EU 2015-2020, uveden je novi sustav izravne potpore poljoprivrednicima, pa se od 2015. godine izravna plaćanja dodjeljuju samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja. Izravna plaćanja se sastoje od sljedećih mjera:

a) Potpora po površini (proizvodno-nevezana; po hektaru bez obzira na vrstu kulture):
Osnovno plaćanje
Zeleno plaćanje
Preraspodijeljeno plaćanje (za prvih 20 hektara)
Plaćanje za mlade poljoprivrednike (za 25 hektara).
Napomena: Ove potpore se nadovezuju jedna na drugu, odnosno jedna ne isključuje drugu.

b) Proizvodno-vezana potpora:
Stočarstvo (Krave u proizvodnji mlijeka, Tov goveda, Ovce i koze)
Biljna proizvodnja (Voće, Povrće, Šećerna repa, Krmni proteinski usjevi).

Uz navedene potpore, za proizvodnu 2015. godinu (isplata u 2016. godini), poljoprivrednici će još ostvariti i državnu potporu (Integrirana proizvodnja, Maslinovo ulje, Duhan, Mliječne krave, Rasplodne krmače, Izvorni i zaštićeni kultivari bilja) te potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja:
Mjera 10. Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
Mjera 11. Ekološki uzgoj
Mjera 13. Plaćanja područjima s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Tekst: Vladimir Protić Foto: wikipedia