Srijeda, 04 Studeni 2015 13:34

Na području županije ove godine zaposleno 3600 osoba

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

8. SAJAM POSLOVA ODRŽAN U POŽEGI -

POŽEGA – HZZ je osmi put za redom organizirao Sajam poslova, uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije i grada Požega, kako bi omogućili neposredni kontakt poslodavaca i potencijalnih zaposlenika i poticali nezaposlene osobe u aktivnom traženju posla. Na sajmu je 30 tvrtki, obrazovnih institucija i udruga prikazalo svoju djelatnost i eventualne potrebe IMG 5570za djelatnicima. Sajam poslova otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić. – Zadovoljan sam što i ovdje u Požegi vidim sve više poslodavaca koji otvaraju radna mjesta. Ovdje se susreću oni koji traže posao s onima koji nude posao i nadam se da će ovaj sajam rezultirati s ugovorima o radu. Vlada RH je u ovom mandatu napravila velike iskorake u zapošljavanju, posebno mladih ljudi. Kroz mjere koje je Vlada uvela od siječnja poslodavcima koji zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme, zaposleno je preko 30.000 mladih osoba, a poslodavci dobivaju petogodišnje olakšice. U prvih 9 mjeseci ove godine preko Zavoda za zapošljavanje zaposlili smo preko 185.000 ljudi, što je više nego u cijeloj 2011. godini. Vidljiv je rast BDP, otvaramo 500 radnih mjesta tjedno, zaposlenost je veća za 1%, i to je trend koji je konstantan cijelu godinu. Očekujemo da ćemo u narednom razdoblju taj tren nastaviti i zaposliti još više mladih ljudi. Približavamo se onim IMG 5585godinama prije krize – istakao je ministar Mrsić.

Veliku podršku sajmu poslova daje i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kroz sve segmente rada županije uvijek na prvo mjesto stavlja otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva. - Mi se moramo hvaliti povećanjem zaposlenih, ne brojkom smanjenja nezaposlenih, jer mnogo mladih se iseljava. ja kao župan nastojim privući sva sredstva, želimo naše prostore otvoriti investitorima, no neki nam to zaustavljaju. Žao mi je što sam tri godine tražio potporu za našu županiju, ali nismo tu potporu dobivali. Drugi dijelovi Hrvatske su se razvijali. Želio bih da se više otvara radnih mjesta i da mladi ljudi ne odlaze iz ovih naših predivnih krajeva. Požeško-slavonska županija ima pad broja nezaposlenosti za 10%, i sada ih ima 4.855, a ove godine u prvih devet mjeseci zaposleno je 3.600 osoba, od kojih 3.300 na temelju radnog odnosaIMG 5587, a 300 kroz stručno osposobljavanje.

Na sajmu i na posebnoj tribinu u HGK ministar Mrsić je prezentirao mogućnosti korištenja mjera za poticanje zapošljavanja mladih pod nazivom „Naši mladi – naša budućnost“.

Tekst/foto: Vladimir Protić